Jean-Claude Junckerin johtaman komission ensimmäinen kokonainen toimintavuosi oli 2015, jolloin valmistui EU:n kansainvälisen kaupan strategia “Kaikkien kauppa”. Samalla komission poliittisten painopisteiden konkreettisena prioriteettina oli kohtuullinen ja tasapainoinen vapaakauppasopimus Yhdysvaltojen kanssa.
Euroopan unionin ja Yhdysvaltojen yhteinen osuus maailman bruttokansantuotteesta on lähes puolet, maailman tuonnista ja viennistä noin neljännes. Viennin, tuonnin ja sijoitusten osalta EU ja USA ovat toistensa merkittävimmät kumppanit.
Kaupan esteiden karsinnalla on siten huikea potentiaali, jota osapuolet tavoittelivat neuvottelemalla tiiviisti transatlanttisesta kauppa- ja investointikumppanuudesta (englanniksi Transatlantic Trade and Investment Partnership TTIP).
TTIP prioriteettina 2015
Euroopan unionin yleiskertomus vuodelta 2015 palauttaa mieliin kuinka TTIP hallitsi EU:n kauppapolitiikkaa, luvun otsikko etunenässä ja tekstistä suurin piirtein kaikki luvun viimeistä sivua lukuun ottamatta:
6 luku Kohtuullinen ja tasapainoinen vapaakauppasopimus Yhdysvaltojen kanssa (sivut 53-58)
TTIP prioriteetista epäilyksi 2016
Prioriteetti ja otsikko säilyivät kutakuinkin samoina EU:n vuoden 2016 yleiskertomuksessa:
Yhdysvaltojen kanssa neuvoteltavalle transatlanttiselle kauppa- ja investointikumppanuudelle uhrattiin kyllä huomattava osa kauppaluvun tekstistä, mutta helmikuussa 2017 hyväksyttyyn vuosikertomukseen oli hiipinyt epäily TTIP:n edellytysten hupenemisesta.
Donald Trumpin valintaan presidentinvaaleissa EU:n komissio reagoi vakuuttamalla haluaan tehdä yhteistyötä Yhdysvaltojen uuden hallinnon kanssa sen jälkeen, kun neuvotteluissa oli tauko marraskuussa 2016 pidettyjen vaalien jälkeen.
Maailmanlaajuisen kauppajärjestelmän voimassa pitämisen jälkeen luvun tekstissä nostettiin kuitenkin jo esille lokakuussa 2016 allekirjoitettu EU:n ja Kanadan välinen laaja- alainen talous- ja kauppasopimus (Comprehensive Economic and Trade Agreement CETA), jota kehuttiin uraauurtavaksi malliksi tuleville kauppasopimuksille kestävän kehityksen, työvoiman ja ympäristön kannalta.
Kanada on kehittynyt ja monin tavoin yhteensopiva kumppani Euroopan unionille, mutta Yhdysvaltojen väestömäärä on lähes yhdeksän kertaa suurempi.
Yhdysvaltojen ulkomaankauppaviranomainen (Office of the United States Trade Representative USTR) ei ole tiedottanut tapahtumista TTIP-rintamalla vuoden 2017 tammikuun yhteisen edistymisraportin jälkeen.
TTIP jäihin ja uudet prioriteetit
TTIP joutui siis USA:n uuden hallinnon myötä jäihin, eikä vain toista osapuolta hyödyttävät kauppasopimukset houkuta sen koommin maailman muita maita kuin Euroopan unionia.
Niillä mennään, mitä on.
Euroopan komissio joutui siis muuttamaan kansainvälistä kauppaa koskevan painopisteen ja tavoitteet, kuten puheenjohtaja Juncker ilmoitti unionin tilaa koskevassa puheessaan ja komission työohjelmaa luonnostelevassa aiekirjeessä syyskuussa. Virallinen vahvistus tuli asiakirjassa:
Komission työohjelma 2018: Yhtenäisempi, vahvempi ja demokraattisempi unioni; Bryssel 24.10.2017 COM(2017) 650 final/2
Prioriteetin uusi otsikko on nyt: “Globalisaation hallinta tasapainoisen ja kehittyvän kauppapolitiikan avulla”.
Otsikon globalisaation hallinta viittaa Euroopan tulevaisuuskeskusteluun ja komission pohdinta-asiakirjaan. Ei auta itku markkinoilla. Jos Yhdysvaltojen kanssa yhdessä metsästetty suuri valkoinen valas karkasi tietymättömiin, voimavarat on suunnattava monenvälisen kauppajärjestelmän (WTO) puolustamiseen, uusien vapaakauppasopimusten neuvottelemiseen sekä tasapuolisten kauppa- ja sijoitusedellytysten turvaamiseen kestävien periaatteiden pohjalta.
Ralf Grahn
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti