31. tammikuuta 2011

EU:n yleisten asioiden neuvosto 31 tammikuuta 2011

Tänään, maanantaina 31. tammikuuta 2011 Euroopan unionin yleisten asioiden neuvosto kokoontuu Brysselissä valmistelemaan Eurooppa-neuvostoa, eli valtioiden ja hallitusten päämiesten kokousta 4. helmikuuta 2011. Valmisteleva, yhteensovittava ja täytäntöönpanoa valvova yleisten asioiden kokoonpano on potentiaalisesti hyvin tärkeä muiden neuvostokokoonpanojen ja Eurooppa-neuvoston välissä.

Vielä itsenäistyttyään Lissabonin sopimuksen perusteella, yleisten asioiden neuvosto on jäänyt lapsipuolen asemaan. Ennakkotiedottaminen on ollut heikkoa ja päätelmät sataneet lähinnä Eurooppa-neuvoston laariin. Lisäksi ulkoministerit ovat edelleen monien jäsenmaiden edustajina yleisten asioiden neuvostossa, vaikka EU on aikoja sitten kasvanut ulos ulkopolitiikan pakkopaidasta. Arvojärjestyksessä eurooppaministerit ovat yleensä heikompia ja useissa maissa ulkoministerin alaisia.


Neuvosto

EU:n neuvoston taholta löytyy tavanomaista ennakkoaineistoa englanniksi (ja ranskaksi): lyhyt päiväjärjestys ja hieman yksityiskohtaisempi taustamuistio. Hyvä että yleisten asioiden kokoonpanosta tiedotetaan muiden kokoonpanojen tapaan.


Puheenjohtajamaa Unkari

Neuvoston puheenjohtajamaana toimiva Unkari on sitävastoin panostanut totuttua enemmän yleisten asioiden nevoston ennakkoinformaatioon. Tämän päivän kokousta koskeva pääsivu on suppea, mutta linkkien kautta saa varsin paljon tietoa yleisten asioiden neuvostosta ja Unkarin prioriteeteista, eurooppaministereiden ja valtiosihteerien epävirallisesta tapaamisesta, talouspolitiikan tehostetusta yhteensovittamisesta (”European Semester”), romaniväestöä koskevan politiikan hahmottamisesta (”Roma Policy”) ja Tonavan aluetta koskevan alueellisen yhteistyön kehittämisestä (”Danube Region Strategy”).

Tässä linkki komission Tonava-tiedonantoon suomeksi:

Tonavan aluetta koskeva EU:n strategia; Bryssel 8.12.2010 KOM(2010) 715 lopullinen

Unkarin hallitus näyttää oivaltaneen, että Eurooppa-neuvostolla on nykyään pysyvä puheenjohtaja (Herman Van Rompuy), samoin ulkoasiainneuvostolla (Catherine Ashton). Näin ollen yleisten asioiden neuvoston puheenjohtajuuden arvo on noussut kiertävän puheenjohtajamaan kannalta.

Vielä emme tosin ole siinä, mistä olen joskus spekuloinut, että kiertävän puheenjohtajan näkyvyyttä menettänyt pääministeri ottaisi yleisten asioiden neuvoston puheenjohtajuuden itselleen, kun kerran joka tapauksessa vastaa maansa EU-politiikan koordinoinnista.Ralf GrahnJ.K. A while ago, A bit more complicated reflected on the United Kingdom, New Zealand and Europe in a readable blog post I sadly missed at the time of publishing: Britain outside the EU? Why not just head Down Under?

J.K. 2: Lähiaikoina käsittelen ensi sijassa aiheita jotka koskevat yrityksiä, työpaikkoja, kuluttajia ja kansalaisia Euroopassa. Sisämarkkinoiden toimenpidepaketti ja Eurooppa 2020 -kasvustrategia kuuluvat näihin. Olen iloinen jos haluat seurata euroblogejani, jotka pyrkivät valistamaan. Ne ovat: yläjuoksulla Grahnlaw (englanniksi), Grahnblawg (ruotsiksi) och Eurooppaoikeus (suomeksi) sekä alajuoksulla kolmikielinen Grahnlaw Suomi Finland. Voimme myös tutustua Facebookissa ja Twitterissä @RalfGrahn.

Ei kommentteja: