15. helmikuuta 2011

Euroryhmä 14. helmikuuta 2011 ja Ecofin

Eilisestä laajemmasta ministerikokouksesta ei löydy tiedotetta neuvoston Ecofin-verkkosivulla, eikä euroryhmää (Eurogroup) koskevilla sivuilla ole minkäänlaista uutta kirjallista tietoa. Tiedotusvälineet tarjoavat kuitenkin jotain uutta.

Vaikka euroryhmän valtiovarainministerit periaatteessa sopivat eilen uuden vakausvälineen koosta, monet muut kysymykset ovat edelleen auki, kirjoittaa Charles Forelle, The Wall Street Journal: EU Signals Size of Bailout Fund (15. helmikuuta 2011).

Euroryhmän puheenjohtaja ja Luxemburgin pääministeri Jean-Claude Juncker on kertonut, että laajennetun euroryhmän ministerikokous (17+10) on periaatteessa sopinut vakausvälineen (EFSF) todellisten lainoitusmahdollisuuksien kaksinkertaistamisesta, kun uusi vakausväline (European Stability Mechanism) perustetaan vuoden 2013 alusta.

Junckerin mukaan euroryhmä ei keskustellut Ranskan ja Saksan ehdottamasta ”kilpailukykypaketista” (competitiveness pact), sillä näistä asioista Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Herman Van Rompuy keskustelee maiden johtajien kanssa.

Näin Simon Taylor, EuropeanVoice.com: Finance ministers back €500bn crisis fund (14. helmikuuta 2011) ja EUbusiness: Future eurozone rescue fund to hold EUR500bn (14. helmikuuta 2011).

Suomeksi löytyy nyt Taloussanomien juuri julkaisema yhteenveto: Euroalueen vakausrahasto kasvaa 500 miljardiin euroon (15. helmikuuta 2011).

Annamari Sipilän Helsingin Sanomiin kirjoittamassa jutussa valtiovarainministeri Jyrki Katainen oli jo aiemmin tuskaillut yhteisen päätöksenteon hitautta: Katainen: EU-uudistukset matelevat kuin ”savolainen projekti” (14. helmikuuta 2011).


EKP

Euromaiden valtiovarainministerien yksimielinen suositus Euroopan keskuspankin johtokunnan uudeksi jäseneksi on Peter Praet, joka nykyään on Belgian keskuspanin johtaja.


Ecofin

Tänään alkavasta virallisesta talous- ja rahoitusasioiden neuvostosta (Ecofin) valtiovarainministeriö on julkaissut yleispiirteisen ennakkotiedotteen.Ralf Grahn

Ei kommentteja: