EU-maiden päämiehet (presidentti tai pääministeri kustakin) kokoontuivat tänäkin vuonna Eurooppa-neuvoston maaliskuiseen kevätkokoukseen, joka perinteisesti linjaa unionin ja jäsenmaiden talouspolitiikkaa.
Suomalainen valtamedia seuraa asioita varsin hyvin, joten politiikasta ja taloudesta kiinnostuneet kansalaiset saavat asiallisen kuvan pääkohdista. Seuraavassa vain muutama poiminta:
EU-johtajat allekirjoittivat sopimuksen budjettikurista, kertoi YLE. Talouskurisopimus oli HS.fi:n käyttämä ilmaisu. Herman Van Rompuyn jatkopestistä Eurooppa-neuvoston puheenjohtajana ja sivutoimesta eurohuippukokousten puuheenjohtajana raportoi HS.fi.
Luonnollisesti kotimainen näkökulma kiinnostaa, joten Hesari julkaisi pääministeri Jyrki Kataisen kommentit euromaiden palomuurien lujittamisesta. Suomalaisia luonnollisesti kiinnostaa, että Katainen on esillä spekulaatioissa euroryhmän uudesta puheenjohtajasta, kun Luxemburgin pääministeri Jean-Claude Juncker jättää tehtävän (HS.fi).
Yläkerroksen väelle
Vaikka uutistarjontaa täydentävät median pääkirjoitukset, ajankohtaisohjelmat, mielipidekirjoitukset ja asiantuntiojoiden haastattelut, varsin monet kaipaavat (tai ainakin tarvitsisivat) syventävää tietoa ja ajatusten vaihtoa.
Näitä ovat opiskelijat, opettajat, tutkijat ja lehtimiehet. Samoin joukkoon kuuluisivat valtion, maakuntien ja kuntien poliitikot ja virkamiehet sekä erilaisissa EU-hankkeissa työskentelevät ja yritysten johtohenkilöt asiantuntijoineen. Heille ei riitä myöskään myöskään nettipalstojen mölyäminen kellarikerroksissa.
Maamme on mukana Euroopan unionissa ja sen ytimissä, kuten euroalueessa ja Schengenissä. EU-taso ja kansallinen politiikka ovat tiiviissä vuorovaikutuksessa. Euromaiden keskinäinen riippuvuus on ilmeinen tosiasia.
Olen siksi huolissani siitä, kuinka ohueksi ja kotikutoiseksi julkinen EU-keskustelu on jäänyt Suomessa ja varsinkin kuinka laimeasti suomalaiset osallistuvat eurooppalaiseen keskusteluun Euroopan tulevaisuudesta.
Mistä kipinä? Millaisin keinoin?
Ralf Grahn
EU-asioiden, erityisesti digitaalipolitiikan ja -juridiikan puhuja
J.K. Joko olet tutustunut muihin blogeihini, joilla pyrin edistämään keskustelua Euroopan tulevaisuudesta ja EU:n politiikka-aloista? Tällä hetkellä aktiivisen kolmikon muodostavat Eurooppaoikeus-blogin ohella englannninkielinen Grahnlaw (jonka Cision Finland rankkasi äsken neljänneksi Suomen poliittisten blogien joukossa) sekä ruotsinkielisten kirjoitusteni koti Grahnblawg.
4. maaliskuuta 2012
Eurooppa-neuvosto ja viestintä: yläkerroksen väelle
Tunnisteet:
EU,
euroalue,
Eurooppa,
Eurooppa-neuvosto,
keskustelu,
media,
viestintä
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti