23. maaliskuuta 2012

EU:n kasvu- ja talousuudistusten toteutus

Kirjoitus Sisämarkkinoiden toimenpidepaketin toteutus nosti esille tuoreen välitilinpäätöksen sisämarkkinauudistusten avaintoimien etenemisestä.

Tässä haluan mainita vielä tuoreemman, täydentävän katsauksen talousuudistusten nykytilanteesta ja seuraavista vaiheista.


Yleisten asioiden neuvosto

Koordinoiva yleisten asioiden neuvosto kokoontuu maanantaina 26. maaliskuuta 2012 puimaan EU:n tulevaa monivuotista rahoituskehystä (Multiannual Financial Framework MFF) ja keskustelemaan Eurooppa-neuvoston kevätkokouksen päätösten toteuttamisesta (esityslista).

Seurantakokouksen edellä neuvoston puheenjohtajamaa Tanska on laatinut muistion Eurooppa-neuvoston linjausten toteuttamisesta:

European Council - Follow-up by the Council; Brussels, 19 March 2012; asiakirja 7824/12 (8 sivua)

Käsiteltävät aiheet ovat: talouskasvu, talouspolitiikka, monivuotinen rahoituskehys, oikeus- ja sisäasiat, ilmasto, kauppapolitiikka sekä laajentuminen.

Katsauksen esitystapa on tiivis.


Seurattavat kokoontumiset

Kohteena ovat valtioiden ja hallitusten päämiesten vuoden 2011 joulukuun ja tämän vuoden tammikuun väliset viralliset ja epäviralliset kokoontumiset. Hienotunteisesti euroaluetta koskevia lausuntoja ei mainita Tanskan katsauksessa, mutta linkitän niihinkin.

Kahdessa kuudesta asiakirjasta on virallisen Eurooppa-neuvoston kannanotot; neljä muuta perustuvat epäviralliseen kokoukseen tai ryhmään.


Joulukuu 2011

Euroalueen valtion- tai hallitusten päämiesten julkilausuma; Bryssel, 9. joulukuuta 2011
Eurooppa-neuvosto 9. joulukuuta 2011 Päätelmät; Bryssel 25. tammikuuta 201[2] (EUCO 139/1/11 REV 1)


Tammikuu 2012

Euroalueen jäsenvaltioiden sovitut viestit; Bryssel, 30. tammikuuta 2012
Eurooppa-neuvoston jäsenten julkilausuma 30. tammikuuta 2012: Kohti kasvua tukevaa vakauttamista ja työllisyyttä edistävää kasvua; Bryssel, 30. tammikuuta 2012


Maaliskuu 2012

Euroalueen valtion- tai hallitusten päämiesten julkilausuma; Bryssel, 2. maaliskuuta 2012
Eurooppa-neuvosto 1. ja 2. maaliskuuta 2012 Päätelmät; Bryssel, 2. maaliskuuta 2012 (EUCO 4/12)Ralf Grahn
EU-politiikan ja eurooppaoikeuden riippumation puhuja ja luennoitsija

J. K. Monikielinen Bloggingportal.eu kokoaa jo 946 euroblogin kirjoitukset. Eurooppalainen verkkokeskustelu yli maan- ja kielirajojen kehittyy siis edelleen. Brysselissä toimiva kansainvälisen talouden ajatuspaja Bruegel ohjaa haasteiden kohtaamiseen. Eräänä kanavana on englanninkielinen Bruegel blog.

Euroblogien joukossa on tällä hetkellä aktiivinen blogikolmikkoni, jonka muodostavat Eurooppaoikeus-blogin ohella englannninkielinen Grahnlaw (jonka Cision Finland rankkasi äsken neljänneksi Suomen poliittisten blogien joukossa) sekä pohjoismainen Grahnblawg. Kirjoitan ja puhun EU-tason demokratiasta ja EU:n toimielinten avoimuudesta, mutta nykyään entistä useammin myös Euroopan talouskasvuun (EU2020) sekä (digitaalisiin) sisämarkkinoihin liittyvistä, eurooppalaisille elintärkeistä haasteista ja hankkeista.

Ei kommentteja: