23. helmikuuta 2012

Eurooppa-neuvosto 2011 – hyödyllinen vuosijulkaisu

Hyödyllinen vuosijulkaisu EU-asioiden opiskelijoille, opettajille, tutkijoille, lehtimiehille, poliitikoille, virkamiehille, yrityksille, etu- ja kansalaisjärjestöille sekä kiinnostuneille kansalaisille on Eurooppa-neuvosto 2011 (tammikuu 2012; 77 sivua), joka on toinen lajiaan.

Vastaavanlainen julkaisu on tarjolla myös Eurooppa-neuvoston ensimmäisestä vuodesta EU:n virallisena toimielimenä, Lissabonin sopimuksen perusteella: Eurooppa-neuvosto 2010.

Kumpikin julkaisu on ladattavissa ilmaiseksi 22 kielellä, mikä helpottaa keskustelua maiden ja kielirajojen yli Euroopassa. (Neuvoston etusivun alareunasta löytyy otsikko Yhteydenotot, jonka alla on Julkaisujen tilaus, jolloin pääset näkemään muutkin tarjolla olevat kirjalliset tuotteet ja kielivaihtoehdot.)

Uuden julkaisun rakenne noudattaa edellisen kaavaa. Puheenjohtaja Herman Van Rompuy tarjoaa katsauksen kuluneen vuoden tärkeimpiin tapahtumiin, joita euroalueen monitahoiset kriisit ja selvittely-yritykset leimaavat.

Katsaus on jaettu seuraaviin laajoihin aihepiireihin:

Testi Euroopalle
Euroalueen vakaus
Kasvu ja työpaikat
Unioni maailmassa
Aikansa kaikelle
Katsaus tulevaisuuteen

Toiseen osaan on koottu Eurooppa-neuvoston päätelmät sekä valtioiden tai hallitusten päämiesten julkilausumat.

Kahdessa siistissä nipussa löydämme siis keskeiset huipputason kannanotot kahdelta vuodelta vastaista käyttöä varten, joten työskentely sujuu vaikka sattuisit olemaan (kohtuuhintaisen) verkkoyhteyden ulkopuolella.

Poliittiset linjaukset tarjoavat raaka-ainetta aiheiden jatkokäsittelyyn ja jalostukseen.

Sokkeloisen Euroopan unionin osalta pätee erityisen hyvin kirja- ja kirjastoväen hokema: Lue enemmän, luule vähemmän.Ralf Grahn
EU-asioiden, erityisesti digitaalipolitiikan ja -juridiikan puhuja

J.K. 1: Euroalueen kriisit ja verkkopiratismin vastainen kauppasopimus ACTA osoittavat että EU on – hyvässä tai pahassa - tärkeä toimija globaalin ja kansallisen tason välissä. Monikielinen Bloggingportal.eu kokoaa yli 900 euroblogin kirjoitukset, eurokriisiä kuten myös tietoyhteiskuntaa, Internetiä ja digimediaa koskevissa asioissa.

J.K. 2: Avaazin käynnistämä verkkovetoomuus ACTA:n eli väärentämisen (ja paljon muun) vastaisen kauppasopimuksen hylkäämiseksi kerää edelleen uusia allekirjoittajia. Hetki sitten jo 2.409.885 kansalaista oli allekirjoittanut vetoomuksen Euroopan parlamentille (ja kansallisille parlamenteille). Vaikka sopimus siirretään nyt Euroopan unionin tuomioistuimeen lausunnon hankkimiseksi, poliittinen kamppailu jatkuu. Tunnisteen #ACTA alla voit Twitterissä seurata mielipiteitä ja uutisia sekä levittää sanaa torjuntataistelusta maailman ja Euroopan sekä jäsenmaiden tasolla.

Ei kommentteja: