Paradoksi: EU:n politiikan vastustaminen yhdistää eurooppalaisia.
Kaikkien aikojen laajin kansalaisyhteiskunnasta nouseva vastalauseliike EU:n komission, neuvoston ja jäsenmaiden hallitusten yhteistä politiikkaa vastaan on käynnissä.
Lähes jokaisessa Euroopan unionin jäsenmaassa järjestetään lukuisia mielenosoituksia väärentämisenvastaista kauppasopimusta (ACTA) vastaan. Suomi on nyt ilmestynyt mielenosoitusten kartalle yhdellä tilaisuudella, joka järjestetään lauantaina 11. helmikuuta 2012, joka on Euroopan suurin ACTA-toimintapäivä. BBC:n mukaan tällä viikolla järjestetään Euroopassa noin sata mielenosoitusta.
Twitterissä jatkuu ryöpytys, mutta myös tietojen vaihto ja hyödyllisten lähteiden jako tunnisteen #ACTA alla (lähes tosiaikaisesti, kunhan malttaa odottaa tuoreimpien lyhytsanomien ilmestymistä).
Avaazin verkkovetoomus Euroopan parlamentille (ja EU-maiden parlamenteille) ACTA:n hylkäämiseksi on kerännyt tähän mennessä 1,783 miljoonaa allekirjoitusta, ja virta jatkuu.
Keski-Euroopan mielenosoitukset ovat jo johtaneet tuloksiin. Bulgarian hallitus aikoo tosin viedä ratifioinnin loppuun, mutta lupaa ettei maan lainsäädäntöä muuteta. Puolan sekä viimeksi Tšekin tasavallan ja Slovakian hallitukset ovat luvanneet keskeyttää ratifioinnin valmistelut laajempia kuulemisia varten.
Media
EU:n instituutiot eivät juuri ole korvaansa lotkauttaneet ja vanhojen jäsenmaiden valtaviestimet eivät tähän mennessä ole kovinkaan aktiivisesti raportoineet protestiaallosta.
Yhdysvalloissa nettikansalaiset saavuttivat vastikään torjuntavoiton kahta viihdealan voimakkaasti ajamaa lakiesitystä vastaan. Edustajainhuoneen SOPA ja senaatin PIPA ovat ehkä herkistäneet USA:n median tekijänoikeutta ja muita immateriaalioikeuksia koskevaan taisteluun, myös Euroopassa. Kirjoitukset taustoittavat keskustelua tietoyhteiskunnan ja ja Internetin hallinnasta.
Näin ollen David Jolly raportoi Pariisista valtalehti New York Timesissa: A New Question of Internet Freedom. Koska juttu on kirjoitettu yhdysvaltalaiselle yleisölle, se toimii hyvänä johdatuksena aiheeseen muillekin joille kysymykset ovat uusia.
Alexander Furnas kirjoittaa The Atlantic -lehdessä: Why an International Trade Agreement Could Be as Bad as SOPA. Juttu käy tarkkaan ja asiantuntemuksella läpi ACTA:n todellisia ja mahdollisia vaikutuksia kansalliseen lainsäädäntöön ja toimeenpanoon.
Ralf Grahn
J.K. ACTA osoittaa että EU on tärkeä toimija globaalin ja kansallisen tason välissä. Monikielinen Bloggingportal.eu tarjoaa yli 900 euroblogin kirjoitukset tuoreeltaan, myös tietoyhteiskuntaa, Internetiä ja digimediaa koskevissa asioissa. Joko sinun blogisi on listattu? Seuraatko jo eurooppalaista keskustelua yhteisistä haasteista?
7. helmikuuta 2012
ACTA käynnisti kaikkien aikojen suurimman EU-protestin
Tunnisteet:
ACTA,
Euroopan unioni,
internet,
media,
PIPA,
SOPA,
tekijänoikeus,
väärentämisenvastainen
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti