10. helmikuuta 2012

2 miljoonan nettikansalaisen ja 200 mielenosoituksen vaatimus: ACTA kumoon!

Avaazin verkkovetoomus ACTA:n, eli väärentämisenvastaisen (ja paljon muun) kauppasopimuksen, hylkäämiseksi on nyt rikkonut kahden miljoonan allekirjoittajan rajan. Hetki sitten allekirjoituksia oli 2.044.232 eikä kasvulle näy loppua.

Tämän suurempaa kansalaisyhteiskunnasta nousevaa vastalauseaaltoa EU:n komission ja neuvoston sekä jäsenmaiden hallitusten yhteinen politiikka ei ole koskaan kokenut missään asiassa.

Myös fyysisessä maailmassa protestiliike hakee vertaistaan. Keski-Euroopan mielenosoitukset panivat ratifioinnin valmistelut jäihin Puolassa, Tšekin tasavallassa, Slovakiassa ja Latviassa.

Huomenna, lauantaina 11. helmikuuta 2012, on vuorossa suurin ACTA-sopimuksen vastainen toimintapäivä. Yli 200 mielenosoituksen voimin kansalaiset vaativat Euroopan parlamenttia ja kansallisia parlamentteja hylkäämään sopimuksen ja turvaamaan vapaan Internetin.

Suomessakin järjestetään mielenosoitus, lauantaina kello 12 alkaen Helsingin Asema-aukiolla. Facebookin Stop ACTA Helsinki -sivusto lupailee satoja varmasti tai mahdollisesti osallistuvia, mikä ei ole vähän lähes mykän median maassa.

EU:n kauppapolitiikasta vastaava komissaari Karel De Gucht jatkaa järkähtämättä ACTA:n runnomista Euroopan parlamentissa. Hän ei lotkauta korvaansa vastalausemyrskylle, kertoo ranskalainen verkkolehti Numerama.


PES liikkui

Twitterin arvo uutisvälineenä näkyi taas kun @jonworth sai minut huomaamaan ACTA:n puolustusrintaman lisämurenemisen. Eilen Euroopan sosialidemokraattinen puolue (Party of European Socialists PES) asettui vastustamaan ACTA:n hyväksymistä Euroopan parlamentin toimesta. PES:in tiedote ja julkilausuma tukevat selkeästi ACTA:n arvostelijoiden kantoja.

On vaikea kuvitella että vastalauseaalto olisi jäänyt demareiden parlamenttiryhmältä huomaamatta. Vielä tiistaina S&D-ryhmä valitsi ACTA:n esittelijäksi David Martinin, jonka ensi elkeet näyttivät puoltavan sopimuksen hyväksymistä. Keskiviikkona ilmestyi kuitenkin ryhmän uutissivulle video, jossa puheenjohtaja Hannes Swoboda esittää vakavia huolia sopimuksen hyödystä ja sisällöstä.

Tähän mennessä Vihreä ryhmä (johon Piraattipuolueen edustajat kuuluvat) on vastannut aktiivisimmasta torjuntatyöstä. S&D:n, eli Europarlamentin toiseksi suurimman ryhmän käännös voi ratkaista ACTA:n kohtalon.Ralf Grahn

J.K. ACTA osoittaa että EU on – hyvässä tai pahassa - tärkeä toimija globaalin ja kansallisen tason välissä. Monikielinen Bloggingportal.eu tarjoaa yli 900 euroblogin kirjoitukset tuoreeltaan, myös tietoyhteiskuntaa, Internetiä ja digimediaa koskevissa asioissa. Joko sinun blogisi on listattu? Seuraatko jo eurooppalaista keskustelua yhteisistä haasteista?

Ei kommentteja: