29. syyskuuta 2017

Euroopan unionin tila 2017 suomeksi


Euroopan komissio tarjoaa kiinnostuneille verkkosivun Puhe unionin tilasta 2017, jonka kautta löytyvät suomeksi muun muassa puheenjohtaja Jean-Claude Junckerin puhe SPEECH/17/3165, aiekirje ja siihen liittyvä luonnos komission työsuunnitelmaksi vuodelle 2018, aikataulumainen etenemissuunnitelma kohti yhtenäisempää, vahvempaa ja demokraattisempaa unionia, kätevänä koonnoksena 108-sivuinen Unionin tila 2017 -esite ja vastapainoksi lyhyehkö ja yleisluonteinen lehdistötiedote IP/17/3164.

Tähän sisältyvät sekä lyhyen aikavälin konkreettiset esitykset, joista osa on jo annettu, että hieman pitempää keskustelua vaativat vastaiset ehdotukset perussopimusten joustojen käyttämisestä EU:n toiminnan tehostamiseksi.

Komission verkkosivun kautta voi myös kuulla Junckerin kolmikielisen puheen, tutustua tiivistettyihin tietosivuihin ja perehtyä komission tuoreisiin aloitteisiin, joiden aiheina ovat kauppapolitiikka, teollisuuspolitiikka, kyberturvallisuus, digitaalisen tiedon (datan) liikkuvuus, komission toimintasäännöt, eurooppalainen kansalaisaloite ja europuolueiden rahoitus.

Euroopassa monikielinen keskustelu unionin tilasta ei ole aivan vähäistä. Euroopan parlamentin State of the Union 2017 -sivusto oli hetki sitten rekisteröinyt 128360  twiittiä tunnisteella #SOTEU.


DebattiBaari
Suomalaisen EU-keskustelun tasoa pyrkii nostamaan DebattiBaari, joka on perustettu asiallista ja argumentoitua yhteiskunnallista verkkokeskustelua varten. Twitterissä @debattibaari ja aihetunniste #EUdebatti auttavat lähteille.
Unionin tilasta englanniksi

Englanninkielinen blogini Grahnlaw tarjoaa 21. Syyskuuta julkaistun koonnoksen unionin tilaa ja EU.n uudistamista koskevista kirjoituksista: State of the Union and EU reform compilation.

Tämän jälkeen ovat ilmestyneet seuraavat kirjoitukset:


Ralf Grahn

Ei kommentteja: