31. tammikuuta 2012

ACTA ja nettikansalaisten kapina

Eilen EU-maiden johtajat kokoontuivat jälleen huippukokouksiin ratkomaan euroalueen ongelmia. Epävirallinen Eurooppa-neuvosto kirjasi näkemyksensä kasvua tukevasta vakauttamisesta ja työllisyyttä edistävästä kasvusta. Euroalueen johtajat antoivat tiedonannon kriisintorjunnan etenemisestä [(mutta suomenkielinen versio oli hukkunut)].

Päivitys 31. tammikuuta 2012 iltapäivällä: Nyt löytyy myös suomeksi Euroalueen jäsenvaltioiden tiedonanto. Englanniksi on päivän aikana julkaistu vakausunionia koskeva sopimus.


Nettikansalaisten kapina

Samaan aikaan verkossa velloivat nettikansalaisten tunteet – aivan eri asiasta. Väärentämisenvastainen kauppasopimus ACTA jatkoi ryöpytyksen kohteena Twitterissä #ACTA. Kansainvälinen kansalaisaloite tai vetoomus, jonka @Avaaz on käynnistänyt, rikkoi päivän mittaan miljoonan allekirjoittajan rajan.

Jokainen voi seurata allekirjoitusten kertymistä. Hetki sitten niitä oli 1.178.218.

Jäin miettimään, kohtaavatko poliittisten johtajien ja kansalaisten (ajatus)maailmat.


ACTA suomeksi

Tämän blogin eräänä tarkoituksena on johdattaa lukijoita alkuperäisille lähteille. EU-sopimuksena ACTA löytyy unionin virallisilla kielillä.

Euroopan komission ehdotus on julkaistu EU:n 22 virallisella kielellä. Liitteenä on kussakin tapauksessa sopimuksen teksti. Suomenkielinen versio liiteteksteineen:

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS Euroopan unionin ja sen jäsenvaltioiden, Amerikan yhdysvaltojen, Australian, Japanin, Kanadan, Korean tasavallan, Marokon kuningaskunnan, Meksikon yhdysvaltojen, Singaporen tasavallan, Sveitsin valaliiton sekä Uuden-Seelannin välisen väärentämisenvastaisen kauppasopimuksen tekemisestä; Bryssel 24.6.2011 KOM(2011) 380 lopullinen

Tullakseen voimaan ACTA tarvitsee Euroopan parlamentin hyväksynnän sekä useimmissa jäsenmaissa kansallisen parlamentin puollon. Näin ollen ACTA:n voimaantulo on edelleen auki, ainakin Euroopan maiden osalta.

(Kansainvälisesti ACTA tulee voimaan kuuden ratifioinnin jälkeen, ratifiointi- tai hyväksymisasiakirjan tallettaneiden maiden kesken. Muutkin maat voivat liittyä sopimukseen myöhemmin; 40 artikla.)


Puolesta ja vastaan

ACTA:sta on esitetty varsin villejä väitteitä, joista suuri osa pohjautuu salaiseen valmisteluun ja alkuperäisiin tarkoituksiin. Lopullinen sopimus, nykyinen faktapohja, on säyseämpi, mutta käsitykset eroavat silti jyrkästi.

ACTA:sta on kirjoitettu enemmän kuin kukaan ehtii lukea, joten on pakko keskittää huomio muutamaan edustavaan esimerkkiin. Sopivan kolmion muodostavat mielestäni itse ACTA-sopimus sekä kaksi lyhyttä kannanottoa, joiden tuottajia ovat Euroopan komissio ja nettiaktivistien verkosto La Quadrature du Net.

Euroopan komission kauppapolitiikan pääosasto (DG Trade) esittää ACTA-verkkosivuillaan varsin suorasukaisesti sopimusta puoltavaa tietoa. Tuore tiivistelmä arvostelun torjumiseksi on asiakirja 10 myths about ACTA.

La Quadrature du Net julkaisi eilen vastineen komission näkemyksiin: Debunking the EU Commission's ”fact sheet” on ACTA. Vaikka kirjoitus ottaa kantaa myös yksittäisiin sopimuskohtiin se on ennen kaikkea vastalause Internetin ja tekijänoikeuden sääntelypyrkimysten suuntaa vastaan EU:ssa ja sopijamaissa.

***

Laillisuuden ohella nousevat esille kysymykset hyväksyttävyydestä demokratioissa verkkomaailman ongelmia ratkottaessa.



Ralf Grahn


J.K. Monikielinen Bloggingportal.eu tarjoaa yli 900 euroblogin kirjoitukset tuoreeltaan, myös tietoyhteiskuntaa, Internetiä ja digimediaa koskevissa asioissa.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

acta on PAHA, jos on kuva facbokissa jossa kokis paita ni kokakola oy voi haastaa oikeuteen vaikka 10000 euroa jos ne haluavat koska voivat!

patentoidaanpas yksi perunalaji! mitös sitten!

acta on paha asia! ymmärtäkää se se on vain tekösyy piratismi!

Ralf Grahn kirjoitti...

@Anonyymi

Kiitos kommentista.

ACTA:n vaikutuksista esitetään - eri suuntiin - suoranaisesti väärää että myös harhaanjohtavaa (vaillinaista) tietoa.

Tämä on syy siihen että yritän omasta puolestani ja muiden hyväksi selvittää sopivia lähteitä ja arvioita järkevän keskustelun pohjaksi.

Lisäesimerkkejä löytyy muun muassa tämän päivän kirjoituksesta.