14. huhtikuuta 2010

Matkustaminen Schengen-alueelle: Viisumisäännöstö uudistunut

Matkustaminen Schengen-alueelle: Viisumisäännöstö uudistunut

Jos venäläinen, ukrainalainen tai valkovenäläinen haluaa matkustaa Suomeen, hän tarvitsee maahantuloon viisumin.

Millainen on Suomen viisumijärjestelmä?


Schengen-alue käsittää noin 450 miljoonaa asukasta. Suomen lisäksi yhteiseen matkustusalueeseen kuuluu 21 muuta Euroopan unionin jäsenmaata sekä Islanti, Norja ja Sveitsi.

EU-maista Bulgaria, Kypros ja Romania eivät vielä ole päässeet mukaan Schengen-järjestelmään, joka asettaa tiukat vaatimukset yhteisten ulkorajojen valvonnalle.

Irlanti ja Iso-Britannia ovat tietoisesti jättäytyneet Schengen-järjestelyn ulkopuolelle.

Schengenissä sovelletaan yhtenäisiä viisumisääntöjä. Matkustaminen Schengen-maahan edellyttää viisumia, ellei lähtömaan kansalaisille ole myönnetty viisumivapautta. Vuonna 2008 myönnettiin kolmansien maiden kansalaisille yli 10 miljoonaa viisumia Schengen-maihin.


Euroopan komission lainsäädäntötiivistelmissä on sivu Schengen-alue ja yhteistyö (viimeksi päivitetty 3.8.2009), joka tarjoaa yleiskuvauksen yhteisestä matkustusalueesta.Komission verkkosivulla Henkilöiden vapaa liikkuvuus, turvapaikka-asiat ja maahanmuutto on linkkejä sivuihin, joilla kerrotaan muun muassa ulkorajojen ylittämisestä ja viisumeista.Komission tiedotteessa EU ottaa käyttöön yhteiset viisumisäännöt (IP/10/387; 30.3.2010) kuvataan ylimalkaisesti 5. huhtikuuta 2010 voimaan tullut viisumisäännöstön uudistus.Hieman tarkempaa tietoa on tarjolla komission tiedotteessa The EU Visa Code will apply from 5 April 2010 (MEMO/10/111; 30.3.2010; julkaistu vain englanniksi), jossa on myös viittauksia lainsäädäntöön.Tähän mennessä olen selostanut joitakin osia Schengen-säännöstöstä englanniksi ja ruotsiksi:


Grahnlaw (in English): Freedom to travel: Schengen long-stay visas (10.4.2010)


Grahnlaw (in English): New EU Visa Code affects millions (12.4.2010)


Grahnblawg (på svenska): Schengenvisum (13.4.2010)


Grahnblawg (på svenska): Viseringsfrihet: Schengenområdet (13.4.2010)


Lähipäivinä aion selostaa viisumisääntöjä hieman yksityiskohtaisemmin blogeissani.
Ralf Grahn

Ei kommentteja: