25. tammikuuta 2010

Norman Tebbit: Britannia irti Euroopan unionista

Euroopan unionissa Britannia on jättiläinen, mutta sillä on samalla vaikea ja ristiriitainen suhde Euroopan yhdentymiseen. Britanniassa EU:n kehittäminen ei ole oikein edes eliitin hanke. Erityisesti Englannissa politiikan, talouselämän ja tiedotusvälineiden piirissä on paljon kovaäänisiä ja rahakkaita EU:n vastustajia. Missään jäsenmaassa kansalaismielipide ei ole yhtä kielteinen ja harvassa tietämys EU:sta yhtä vääristynyttä.

Britannia on yli kolmen vuosikymmenen ajan jarruttanut Euroopan unionin syventämistä ja samalla jättäytynyt keskeisten politiikka-alojen ulkopuolelle. Britannia ei ole ottanut käyttöön yhteistä rahaa, euroa. Britannia ei kuulu vapaan liikkumisen Schengen-alueeseen. Poliisialan yhteistoiminnassa ja rikosoikeudellisessa yhteistyössä Britannia osallistuu vain jos tietystä toimesta erikseen päätetään. Britannia on ottanut etäisyyttä kansalaisuuden arvoa korostavaan eurooppalaiseen arvoyhteisöön myös jättäytymällä EU:n perusoikeuskirjan ulkopuolelle.

Englannin kanaalin kummallakin puolella voidaan kysyä: Miksi kuulua joukkueeseen, jos aikoo pelata sitä vastaan?

Yhdistyneessä kuningaskunnassa käytävää keskustelua on syytä seurata. Merkittävä osa lehdistöstä käy herkeämätöntä kampanjaa Euroopan unionin mustaamiseksi.

The Telegraph (”Torygraph”) on koonnut joukon EU-vastaisia kolumnisteja, joihin hiljattain liittyi Norman Tebbit, konservatiivipuolueen entinen puheenjohtaja.

Tebbit julkaisi äsken kaksi blogikirjoitusta Britannian suhteesta (muuhun) Eurooppaan:



I used to believe that Britain had a lot in common with Europe. How wrong I was (20. tammikuuta 2010) ja Britain and the EU: time for a divorce (22. tammikuuta 2010).

Tebbitin mielestä Britannian historia ja kulttuuri poikkeavat ratkaisevasti muusta Euroopasta, luonnollisesti edukseen. Hän kuvittelee että Britannian alamaisten ikiaikaiset vapaudet ovat suurempia kuin mannermaisten perustuslakien [ja EU:n perusoikeuskirjan] turvaamat oikeudet. Britannian pitää hakeutua eroon EU:sta ja ruveta miettimään tulevaa suhdettaan Eurooppaan.

Hetki sitten ensimmäinen kirjoitus oli saanut 404 ja toinen 561 kommenttia. Näistä useimmat ovat kannustavia ja ne valaisevat oivasti mielipideilmastoa.

Muutaman kuukauden sisällä Britanniassa järjestetään parlamenttivaalit, mutta eroajatus ei toteudu itsestään. Vaalien todennäköinen voittaja, konservatiivipuolue tekisi yhteiselon Euroopan unionissa entistäkin hankalammaksi, mutta puheenjohtaja David Cameron haluaa silti vaik(e)uttaa EU:n sisällä. Työväenpuolueen ja liberaalien johto ei myöskään pyri eroamaan EU:sta.

Näin ollen Tebbitin esittämä ero vaatisi melkoisen mullistuksen. Pitäisikö Cameron syrjäyttää konservatiivien johdosta, vai tulisiko kansan uskoa parlamentin enemmistö EU-vastaiselle protestipuolueelle? Tarjolla ovat UK Independence Party (UKIP) ja British National Party (BNP), joiden kyvystä hallitusvastuuseen ei ole näyttöä.

Jos Britannian äänestäjät saavat aikaan keikauksen, Lissabonin sopimus tarjoaa jokaiselle jäsenmaalle oikeuden eroon. Useimmat tosin ymmärtävät että eron ehdoista ja tulevasta suhteesta kannattaa neuvotella.

Normannien valloitukseen (1066) ja Magna Cartaan (1215) sekä kansalliseen ylemmyyteen liittyvistä myyteistä tuskin on paljon hyötyä Britannian tulevaisuuden hahmottamisessa EU:n ulkopuolella, joten eroajatuksen kannattajilla on edessään paljon työtä uskottavan vaihtoehdon rakentamisessa.

Britanniassa käytävä keskustelu on kuin eri universumista verrattuna Euroopan unioniin yleensä. Vaillinaisuudestaan huolimatta Lissabonin sopimus on tullut voimaan ja käynnistänyt uudistusten toteuttamisvaiheen, joka katsoo pikemmin tulevaisuuteen kuin historian hämäriin. Britannia kieriskelee edelleen peruskysymyksissä: Ollako vai eikö olla?




Ralf Grahn



J.K. Chasing Brussels on ääniblogi, jossa euroblogien kirjoittajat kokoontuvat keskustelemaan Euroopan unionin ajankohtaisista tapahtumista ja haasteista.

Chasing Brussels ja yli 500 muuta hienoa eurooppablogia löydät kätevästi samasta osoitteesta: Bloggingportal.eu. Voit myös tilata RSS-syötteen uusista otsikoista.

Myös Suomalaiset eurooppablogit voivat parantaa näkyvyyttään ja sanomansa leviämistä ilmoittautumalla mukaan monikieliseen Blogginportal.eu:hun.

Sieltä löydät myös englannin- ja ruotsinkielisen euroblogini: Grahnlaw (in English) ja Grahnblawg (på svenska).

Ei kommentteja: