28. tammikuuta 2010

Hyödyllistä EU-tietoa: lainsäädännön tiivistelmät

Jos tarvitset tietoa Euroopan unionin tietystä politiikka-alasta, Tiivistelmät EU:n lainsäädännöstä voivat olla ratkaisu, erityisesti johdatuksena aiheeseen. Sivusto on eräänlainen eurooppaoikeuden ensiapuasema.

EU:n toiminta on jaettu 32 politiikka-alaan, joiden keskeiset säännöt kuvataan tiiviisti ja suhteellisen ymmärrettävästi kokonaisuudesta kohti yksityiskohtia. Tarjolla ovat seuraavat EU-oikeuden alat:

Aluepolitiikka
Audiovisuaaliala ja viestimet
Elintarviketurvallisuus
Energia
Humanitaarinen apu
Ihmisoikeudet
Institutionaaliset asiat
Kalastus ja meriasiat
Kansanterveys
Kehitysyhteistyö
Kilpailu
Koulutus ja nuoriso
Kulttuuri
Kuluttajat
Laajentuminen
Liikenne
Maatalous
Oikeus, vapaus ja turvallisuus
Petostentorjunta
Sisämarkkinat
Talousarvio
Talous- ja rahapolitiikka
Tietoyhteiskunta
Tulli
Tutkimus ja innovointi
Työllisyys- ja sosiaaliasiat
Ulko- ja turvallisuuspolitiikka
Ulkomaankauppa
Ulkosuhteet
Verotus
Ympäristö
Yritykset


Politiikka-alat jakautuvat puolestaan alasivustoihin, joten tarjolla on yhteensä noin 3.000 tiivistelmäsivua.

Suomeksi pärjää varsin pitkälle, sillä Euroopan unionin virallisessa lehdessä julkaistaan tiivistelmien pohjana oleva virallistieto EU:n 23 kielellä.

Lissabonin sopimuksen voimaantulo 1. joulukuuta 2009 on kuitenkin aiheuttanut muutoksia, joita ei vielä ole otettu huomioon kaikilta osin. Muutenkaan ei voi täysin luottaa siihen, että tiivistelmäsivut olisivat päivitettyjä ajan tasalle. EU-oikeuden poliklinikkana sivustoa voi silti suositella lämpimästi.

Tuoreinta tietoa hakevan kannattaa kuitenkin lisäksi vierailla komission asianomaisen pääosaston koti- ja uutissivulla. Aina kannattaa kokeilla, mutta ajankohtaisin tieto ei aina ole tarjolla suomeksi. Tällöin on hyötyä englannin, ranskan tai saksan taidosta; nämä ovat komission työkielet.




Ralf Grahn



J.K. Euroopan unionin politiikat ovat tärkeitä suomalaisille kuten muillekin EU-kansalaisille, joten EU-keskustelun seuraamiseen ja siihen osallistumiseen on syytä myös Euroopan tasolla, maiden rajojen yli. Samalla voi mukavalla tavalla parantaa kielitaitoaan.

Ranskankielinen Diner’s room tarkastelee politiikan ja juridiikan ilmiöitä tavalla, jossa eurooppalainen ja yleisinhimillinen näkökulma on läsnä.

Diner’s room kuuluu yli 500 muun hienon eurooppablogin joukkoon, jotka löydät kätevästi samasta osoitteesta: Bloggingportal.eu. Voit myös tilata RSS-syötteen uusista otsikoista.

Bloggingportal.eu täytti äsken vuoden. Tässä ajassa euroblogien määrä lähes kaksinkertaistui.

Myös Suomalaiset eurooppablogit voivat parantaa näkyvyyttään ja sanomansa leviämistä ilmoittautumalla mukaan monikieliseen Blogginportal.eu:hun.

Sieltä löydät myös englannin- ja ruotsinkielisen euroblogini: Grahnlaw (in English) ja Grahnblawg (på svenska).

Ei kommentteja: