Euroalueen valtion- tai hallitusten päämiesten ja EU:n toimielinten julkilausuma; Bryssel, 21. heinäkuuta 2011 (4 sivua)
Uusi kriisi
Ei kauaakaan, niin markkinat syöksyivät Kyproksen, Italian ja Espanjan velkapapereiden kimppuun. Uusi kriisi oli syntynyt.
Rupesin miettimään ristiriitaiselta näyttävää tilannetta. Euroopan rahoitusvakausväline ERVV ja tuleva Euroopan vakausmekanismi EVM ovat tosin yksimielisyysvaatimusten varaan rakennettuja korttitaloja, mutta euroalueen huippukokous oli kuitenkin tarjoamassa niille parempia toimintavalmiuksia.
Kolmen Välimeren maan taloudet olivat ymmärtääkseni ohittanut taantuman ja siirtyneet varovaisen kasvun vaiheeseen. Julkiset velat painoivat raskaasti, mutta velkaantumisvauhti oli asettumassa siedettävämmälle tasolle tänä vuonna (2011) ja erityisesti ensi vuonna (2012). Maiden kilpailukyvyn puutteella on syvät juuret, mutta tietoisuus tuote-, palvelu- ja työmarkkinoiden uudistustarpeista oli kasvussa ja jotain oli sentään tekeillä.
Kun talouden perusasiat näyttivät kulkevan parempaan suuntaan, mutta ”kaikkitietävät” markkinavoimat syöksyivät kimppuun kuin Stukat, ryhdyin selkeyttämään ajatuksiani kirjoitussarjalla (ruotsiksi ja englanniksi). Linkit yksittäisiin kirjoituksiin löytvät täältä: Eurozone – Surreal Time Brussels.
Olli Rehn ja talouskasvu
Lomansa keskeyttänyt talouskomissaari Olli Rehn järjesti tiedotustilaisuuden, jossa hän väitti markkinoiden reaktiota epäoikeutetuksi (tiedote englanniksi):
Ongoing developments in the eurozone; 5 August 2011 SPEECH/11/540
Rehn tukeutui talouskasvun käynnistymiseen ja velkaantumisvauhdin hidastumiseen euroalueella yleensä ja erityisesti markkinapaineiden kohteiksi joutuneissa maissa:
The spread of bond-market tensions across the euro area is, however, not justified by economic and budgetary fundamentals. Economic recovery is proceeding in most parts of the euro area, while important steps in budgetary consolidation and structural reform are underway across Europe and in particular in those Member States most exposed to market tensions.
Halusin tarkistaa Rehnin väitteet, joten katsoin mitä EU:n komission (Ecfin) tuorein kasvuennuste lupasi unionin talouskasvun sekä Kyproksen, Italian ja Espanjan elpymisen osalta: Rehn asserts eurozone recovery.
Jokainen voi todeta että Rehn puhui asiaa talouskasvusta toukokuisen ennusteen valossa. (Tosin, jos markkinat joutuvat pakokauhun valtaan, mitä tahansa voi tapahtua.)
Ralf Grahn
J.K. Euroalueen ja USA:n talousnäkymät ovat myös blogien kuumia aiheita. Monikelinen Bloggingportal.eu kokoaa jo 834 euroblogin kirjoitukset, mutta joukkoon mahtuisi enemmän myös suomalaisia nettipäiväkirjoja Euroopan asioista.
2 kommenttia:
"katsoin mitä EU:n komission (Ecfin) tuorein kasvuennuste lupasi"
Ja tuon 'ennusteen' perusteella Rehn oli oikeassa?
Kuinka oikeassa mikään EU'n 'ennuste' on koskaan ollut? Miten kävi Kreikan ennusteista huolimatta.
Miten EU'n 'asiantuntijat' eivät ole muka nähneet tai tienneet millaisesta kusetuksesta oli kyse?
Rehn on ollut vain omien etujensa ajaja, aina, eikä se muutu siitä miksikään jonkun 'lawyerin' puoluestelulla.
Arvoisa anonyymi,
Kannattaa tehdä eroa puurojen ja vellien välillä.
Komission talousennusteet tehdään mielestäni tunnollisesti ja ammattitaidolla.
Komissio on yleensä hoitanut leiviskänsä liiallisten alijäämien osalta kohtuullisesti, mutta jäsenmaiden omat toimet ja vertaisvalvonta ovat lipsuneet turhan usein.
Toivottavasti jäsenmaat ovat todella - lupaustensa mukaan - ryhdistäytyneet, sillä markkinoiden reaktiot ovat joskus olleet sekä äkillisiä että jyrkkiä.
Arvostan omalla nimellä esiintymistä ja asia-argumentteja enemmän kuin nimittelyä.
Lähetä kommentti