28. helmikuuta 2012

Internet vallannut politiikan ja lainsäädännön keskiön

Poliitikoille ja lainsäätäjille Internet on kuin löytöretkeilijän ”valtaama” uusi siirtomaa, jonne on siirrettävä vanhan mantereen hallinto, uskonto ja talous. Edistyksen nimissä alkuasukkaat on pantava järjestykseen, josta sivistyneet valtiot ovat sopineet keskenään kauppamonopolien etujen mukaisesti. Kyseessä on mittava urakka, ja siirtomaaherrojen joukossa hyvin harvat ovat kiinnostuneita oppimaan mitään alkuperäisväestön maailmankatsomuksesta ja yhteiskunnan toimintaperiaatteista.

Muutama ajankohtainen poiminta riittää osoittamaan kuinka tietoyhteiskuntaan ja verkkomaailmaan liittyvät asiat ovat tulleet osaksi EU-tason politiikan ja lainsäädäntötyön arkea.

Otan esille Euroopan parlamentin alkaneen valiokuntaviikon, pyrkimättä täydellisyyteen.


Euroopan parlamentti

ACTA – INTA & PETI

Kuten mainitsin, huomenna väärentämisen (ja paljon muun) vastainen kauppasopimus ACTA tulee Euroopan parlamentin kansainvälisen kaupan valiokunnan (INTA) käsittelyyn ja ylihuomenna on vuorossa valiokunnan ACTA-seminaari. Molemmat ovat seurattavissa suoraan, kuten Europarlamentin täysistunnot ja suurin osa valiokuntien kokouksista sekä muut tapahtumat, esimerkiksi tiedotustilaisuudet (EP Live).

Jo tänään luovutetaan Avaazin käynnistämä ja tähän mennessä lähes 2,5 miljoonan kansalaisen allekirjoittama verkkovetoomus ACTA:n hylkäämiseksi EP:n vetoomusvaliokunnalle (PETI). Tätä ennen INTA:n ACTA-esittelijä David Martin (S&D) ja varjoesittelijä Christofer Fjellner (EPP) ovat jo ehtineet pitää lehdistötilaisuuden kauppasopimuksesta. EP Live välittää molemmat tapahtumat.

Parlamentin sisältä Henrik Alexandersson kuvaa ACTA-jännitysnäytelmää.


Tietoyhteiskunta & Internet


LIBE

Tietoyhteiskuntaan kuuluu toki paljon muuta. Euroopan parlamentin valiokuntien tämän viikon työlistalla ovat muun muassa verkkovierailumaksut. Kansalaisvapauksien sekä oikeus- ja sisäasioiden valiokunta (LIBE) keskusteli eilen komissaari Cecilia Malmströmin kanssa matkustajarekisteristä (PNR) ja siihen liittyvästä sopimuksesta Yhdysvaltojen kanssa. Mielipiteet menevät aika lailla ristiin.

LIBE:n asialistalla olivat henkilötietojen suoja ja verkkoturvallisuus, mutta lisäksi myös eräät laajemmat ohjelmat jotka vaikuttavat ihmisten oikeuksiin verkossa.


JURI

Oikeusasioiden valiokunta (JURI) tulee keskustelemaan muun muassa orpoteosten sallituista käyttötavoista, vuosien 2014-2020 kuluttajaohjelmasta (sähköisen kaupan kehittyessä voimakkaasti), kuluttajariitojen verkkovälitteisestä ratkaisemisesta ja audiovisuaalisten teosten verkkojakelusta.


IMCO

Sisämarkkina- ja kuluttajansuojavaliokunta (IMCO) äänestää keskiviikkona mietintöluonnoksesta, joka koskee teollis- ja tekijänoikeuksien tullivalvontaa. Valiokunta on mukana järjestämässä kuulemistilaisuuden vaihtoehtoisesta ja verkkovälitteisestä riidanratkaisusta sekä käsittelee aiheeseen liittyviä lakiehdotuksia.

***

Internet on osa elämää. Sääntöjenkin tulisi olla tästä maailmasta.



Ralf Grahn
EU-asioiden, erityisesti digitaalipolitiikan ja -juridiikan puhuja

J.K. Oletko jo tutustunut muihin blogeihini? Tällä hetkellä aktiivisen kolmikon muodostavat Eurooppaoikeus-blogin ohella englannninkielinen Grahnlaw, jonka Cision Finland rankkasi äsken neljänneksi Suomen parhaiden poliittisten blogien joukossa, sekä ruotsinkielisten kirjoitusteni koti Grahnblawg.

26. helmikuuta 2012

ACTA Euroopan parlamentin käsittelyyn

Euroopan parlamentin kansainvälisen kaupan valiokunnan esittelijä väärentämisen (ja paljon muun) vastaisen kauppasopimuksen hyväksymistä koskevassa asiassa, David Martin, on reagoinut myönteisesti komission päätökseen hankkia Euroopan unionin tuomioistuimen lausunto ACTA:sta.

EU:n ulkomaankaupan komissaari Karel De Gucht oli aiemmin ilmoittanut komission periaateratkaisusta. Vaikka De Gucht edelleen painokkaasti puolusti ACTA:n tarpeellisuutta, hän asetti sanansa kansalaisten suuntaan aavistuksen aiempaa sovittelevammin.

Verkkopiratismin ja muiden teollis- ja tekijänoikeuksien loukkausten kitkemiseen tähtäävän sopimuksen teksti löytyy suomeksi muun muassa täältä:

Euroopan unionin ja sen jäsenvaltioiden, Amerikan yhdysvaltojen, Australian, Japanin, Kanadan, Korean tasavallan, Marokon kuningaskunnan, Meksikon yhdysvaltojen, Singaporen tasavallan, Sveitsin valaliiton sekä Uuden-Seelannin välinen väärentämisen vastainen kauppasopimus (neuvoston asiakirja 12196/11)

Tuomioistuimen käsittely ei kuitenkaan keskeytä ACTA:n poliittista käsittelyä Euroopan parlamentissa, valmistelua EU:n jäsenmaissa eikä kansalaisten toimia sopimuksen vastustamiseksi, kuten eilinen eurooppalainen toimintapäivä viimeksi osoitti.


Kansainvälisen kaupan valiokunta

Karkauspäivän ratoksi kiinnostuneet voivat seurata ACTA:n käsittelyä EP:n kansainvälisen kaupan valiokunnassa keskiviikkona 29. helmikuuta 2012 kello 14.55 alkavassa lähetyksessä (EP Live), joskin ACTA näyttää olevan vuorossa vasta kello 17 alkavassa osuudessa (paikallista aikaa).

Esityslistaluonnos on tarjolla suomeksi. Kohdassa 14 ilmoitetaan: Ensimmäinen keskustelu kauppapolitiikasta vastaavan komissaarin Karel De Guchtin kanssa.

Suomeksi löytyy myös neuvoston päätöksen riisuttu teksti (neuvoston asiakirja 12195/11).

Valiokunnan kokouksen asialista liitteineen löytyy täältä, useimmat asiakirjat 22 kielellä.


ACTA-seminaari

EP Live näyttää Europarlamentin kansainvälisen kaupan valiokunnan ACTA-seminaarin torstaina 1. maaliskuuta 2012 kello 14.55 alkaen.

Seminaarin ohjelma löytyy täältä.



Ralf Grahn
EU-asioiden, erityisesti digitaalipolitiikan ja -juridiikan puhuja

J.K. Cision Finland rankkasi äsken Suomen parhaat poliittiset blogit, jolloin Eurooppaoikeuden englannninkielinen isosisko Grahnlaw sijoittui neljänneksi tunnettujen julkisuuden hahmojen väliin. Ruotsinkielisten kirjoitusteni koti on sisarblogi Grahnblawg.

24. helmikuuta 2012

Stop ACTA Helsinki lauantaina 25.2.2012 kello 14 alkaen

Huomenna, lauantaina 25. helmikuuta 2012, järjestetään Euroopanlaajuisesti uusi toimintapävä väärentämisen (ja paljon muun) vastaisen kauppasopimuksen hylkäämiseksi. Yli 150 mielenosoituksen kautta eurooppalaiset yhdistävät voimansa avoimen valmistelun, demokraattisten pelisääntöjen ja Internetin vapauden puolesta. Suomessa on luvassa Stop ACTA Helsinki, johon kaikki nettikansalaiset ovat tervetulleita.

Valmisteluja, tapahtumia ja keskustelua voi seurata Twitterissä tunnisteen #ACTA alla. Sieltä löytyy myös selostuksia sopimuksen neuvotteluvaiheista ja tuoreita arvioita sisällöstä ja vaikutuksista.

Avaazin käynnistämä verkkovetoomuus ACTA:n hylkäämiseksi kerää edelleen uusia allekirjoittajia. Hetki sitten jo 2.417.268 kansalaista oli allekirjoittanut vetoomuksen Euroopan parlamentille (ja kansallisille parlamenteille). Vaikka komissio aikoo nyt siirtää sopimuksen Euroopan unionin tuomioistuimeen lausunnon saamiseksi, poliittinen kamppailu jatkuu.



Ralf Grahn
EU-asioiden, erityisesti digitaalipolitiikan ja -juridiikan puhuja

Mainio tietopaketti EU:sta: Yleiskertomus Euroopan unionin toiminnasta 2011

Eilen viittasin hyödylliseen EU-tiedon lähteeseen Eurooppa-neuvosto 2011 ja sen edeltäjään, joka koskee vuotta 2010.

Valtioiden ja hallitusten päämiesten ”huipparit” ovat Euroopan unionin kansalaisille näkyvin osa ja omalla tavallaan Eurooppa-neuvosto on myös EU:n tärkein toimelin. Ja euroalueen kriisien jatkuessa näitä huippukokouksia on riittänyt...

Euroopan unioni on kuitenkin paljon laajempi ja monitahoisempi, mutta samalla myös sokkeloinen, vaikeaselkoinen ja suhteellisen huonosti tunnettu.


Yleiskertomus

Mitä siis esittää ihmisille, jotka opintojen, työn tai harrastuksen vuoksi tarvitsevat jäsenneltyä asiatietoa EU:n toimielinten toiminnasta runsaalla kolmellakymmenellä politiikka-alalla?

Apuun tulee tässä toinen vuosijulkaisu, joka on peräti kirjattu perussopimuksiin pakolliseksi, nimittäin komission julkaisema raportti, viimeksi Yleiskertomus Euroopan unionin toiminnasta 2011.

Vuosikertomuksen sähköinen versio on ilmainen ja tarjolla 22 kielellä.

Jos joku haluaa kartuttaa käsikirjastoaan kunnolla tai etsiä käsiinsä tietyn vuoden tapahtumat, tarjolla on linkki Näytä koko sarja. Sen kautta löydät vaivattomasti julkaisut noin vuosikymmeneltä taaksepäin.


Kenelle?

Olen kokenut yleiskertomukset hyödyllisiksi kirjoitusten, puheiden ja luentojen valmistelussa. Edellisen vuoden tapahtumista saa suhteellisen tiiviin kuvan. Viittaukset esityksiin ja muihin asiakirjoihin helpottavat syventävän tiedon löytämistä.

EU:n poliittiset prosessit ovat useimmiten pitkiä, esimerkiksi vihreän kirjan julkaisemisesta kuulemisten kautta direktiiviehdotuksen julkaisemiseen ja hyväksymiseen aina direktiivin saattamiseen osaksi kansallista lainsäädäntöä ja voimaantuloon.

Vuoden vanhetessa tosin tarve seurata ehdotusten käsittelyn vaiheita muista lähteistä kasvaa. Samoin kuvaan astuvat uudet aloitteet ja linjaukset, jotka enenevästi vaativat monipuolisempaa tiedon hakua.

Ammattimainen tietotyö vaatii luonnollisesti asiatiedon käyttämistä, mutta myös valveutuneen kansalaiskeskustelun syntyminen edellyttää kysymysten tarkentamista konkreettisempaan ja asiapitoisempaan suuntaan.


Eur-Lex ja virallinen lehti

Viitseliäille Euroopan unionin toimielimet tuottavat hämmästyttävän määrän tietoa, suurelta osin 22 kielellä (virallisten lakiehdotusten osalta jopa 23 kielellä, kun myös iiri tulee käyttöön). Lakiesitykset ja niiden vaiheet löytyvät unionin kaikilla virallisilla kielillä Eur-Lexin, eli EU:n lakitiedon portaalin kautta, jonka rungon muodostaa Euroopan unionin virallinen lehti (EUVL).


EU Bookshop

Tietystä politiikka-alasta kiinnostuneille voin suositella unionin sähköistä kirjakauppaa. EU Bookshop tarjoaa yleiskertomuksen ohella vuosittain monipuolisen valikoiman syventäviä selvityksiä, kertomuksia ja muita julkaisuja rajatummilta aloilta. Erityisalojen julkaisujen kielivalikoima on kuitenkin usein suppeampi.

Toisaalta löytyy myös tietoisesti suurelle yleisölle suunnattuja kirjasia, jotka pyrkivät selittämään kansalaisten oikeuksia ja velvollisuuksia helppotajuisemmin ja heidän omalla kielellään.


Yleiskertomus 2011

Palaan vielä viime vuoden yleiskertomukseen, jonka sisältö on jaettu muutamiin laajoihin aiheisiin, jotka kuvaan vapaasti vain avainsanoilla:

talouskriisi
talouskasvu
oikeus- ja sisäasiat
kansainväliset suhteet
hallinnon kehittäminen
velkakriisin selvittelyn vaiheet

Toistan siis kirja- ja kirjastoväen hokeman: Lue enemmän, luule vähemmän.



Ralf Grahn
EU-asioiden, erityisesti digitaalipolitiikan ja -juridiikan puhuja

J.K. Huomenna, lauantaina 25. helmikuuta 2012, järjestetään Euroopan laajuisesti uusi toimintapävä väärentämisen (ja paljon muun) vastaisen kauppasopimuksen hylkäämiseksi. Yli 150 mielenosoituksen kautta eurooppalaiset yhdistävät voimansa demokraattisten pelisääntöjen ja Internetin vapauden puolesta. Suomessa on luvassa Stop ACTA Helsinki, johon kaikki nettikansalaiset ovat tervetulleita. Valmisteluja, tapahtumia ja keskustelua voi seurata Twitterissä tunnisteen #ACTA alla.

23. helmikuuta 2012

Eurooppa-neuvosto 2011 – hyödyllinen vuosijulkaisu

Hyödyllinen vuosijulkaisu EU-asioiden opiskelijoille, opettajille, tutkijoille, lehtimiehille, poliitikoille, virkamiehille, yrityksille, etu- ja kansalaisjärjestöille sekä kiinnostuneille kansalaisille on Eurooppa-neuvosto 2011 (tammikuu 2012; 77 sivua), joka on toinen lajiaan.

Vastaavanlainen julkaisu on tarjolla myös Eurooppa-neuvoston ensimmäisestä vuodesta EU:n virallisena toimielimenä, Lissabonin sopimuksen perusteella: Eurooppa-neuvosto 2010.

Kumpikin julkaisu on ladattavissa ilmaiseksi 22 kielellä, mikä helpottaa keskustelua maiden ja kielirajojen yli Euroopassa. (Neuvoston etusivun alareunasta löytyy otsikko Yhteydenotot, jonka alla on Julkaisujen tilaus, jolloin pääset näkemään muutkin tarjolla olevat kirjalliset tuotteet ja kielivaihtoehdot.)

Uuden julkaisun rakenne noudattaa edellisen kaavaa. Puheenjohtaja Herman Van Rompuy tarjoaa katsauksen kuluneen vuoden tärkeimpiin tapahtumiin, joita euroalueen monitahoiset kriisit ja selvittely-yritykset leimaavat.

Katsaus on jaettu seuraaviin laajoihin aihepiireihin:

Testi Euroopalle
Euroalueen vakaus
Kasvu ja työpaikat
Unioni maailmassa
Aikansa kaikelle
Katsaus tulevaisuuteen

Toiseen osaan on koottu Eurooppa-neuvoston päätelmät sekä valtioiden tai hallitusten päämiesten julkilausumat.

Kahdessa siistissä nipussa löydämme siis keskeiset huipputason kannanotot kahdelta vuodelta vastaista käyttöä varten, joten työskentely sujuu vaikka sattuisit olemaan (kohtuuhintaisen) verkkoyhteyden ulkopuolella.

Poliittiset linjaukset tarjoavat raaka-ainetta aiheiden jatkokäsittelyyn ja jalostukseen.

Sokkeloisen Euroopan unionin osalta pätee erityisen hyvin kirja- ja kirjastoväen hokema: Lue enemmän, luule vähemmän.



Ralf Grahn
EU-asioiden, erityisesti digitaalipolitiikan ja -juridiikan puhuja

J.K. 1: Euroalueen kriisit ja verkkopiratismin vastainen kauppasopimus ACTA osoittavat että EU on – hyvässä tai pahassa - tärkeä toimija globaalin ja kansallisen tason välissä. Monikielinen Bloggingportal.eu kokoaa yli 900 euroblogin kirjoitukset, eurokriisiä kuten myös tietoyhteiskuntaa, Internetiä ja digimediaa koskevissa asioissa.

J.K. 2: Avaazin käynnistämä verkkovetoomuus ACTA:n eli väärentämisen (ja paljon muun) vastaisen kauppasopimuksen hylkäämiseksi kerää edelleen uusia allekirjoittajia. Hetki sitten jo 2.409.885 kansalaista oli allekirjoittanut vetoomuksen Euroopan parlamentille (ja kansallisille parlamenteille). Vaikka sopimus siirretään nyt Euroopan unionin tuomioistuimeen lausunnon hankkimiseksi, poliittinen kamppailu jatkuu. Tunnisteen #ACTA alla voit Twitterissä seurata mielipiteitä ja uutisia sekä levittää sanaa torjuntataistelusta maailman ja Euroopan sekä jäsenmaiden tasolla.

19. helmikuuta 2012

EU:n sota piratismia vastaan – valmistelun vaiheet

Pohjana meillä on viime päiviltä EU:n komission suunnitelma teollis- ja tekijänoikeuksien vahvistamiseksi, tiedonanto KOM(2011) 287 Teollis- ja tekijänoikeuksien sisämarkkinat sekä komission julkilausuma immateriaalioikeuksista joihin piratismin vastainen direktiivi 2004/48 soveltuu.

Näimme myös että direktiivi 2004/48 teollis- ja tekijänoikeuksien noudattamisen varmistamisesta (IPRED) on muutosvalmistelun alla ja tulossa uuteen tarkasteluun tänä keväänä.


Immateriaalioikeuksien suojan varmistaminen

Muistini virkistämiseksi ja tausta-aineiston tarjoamiseksi muille kävin läpi aiempia blogikirjoituksia immateriaalioikeuksien noudattamisen varmistamisesta (IPRED). Saatoin samalla todeta että kirjoitusten kautta löytyvät useimmat EU:n toimielinten kannanotot ja niiden tueksi teetetyt selvitykset. Kirjoitukset ovat suomeksi (FI), ruotsiksi (SV) ja englanniksi (EN):

Grahnlaw (EN): EU enforcement of intellectual property rights (IPR) and ACTA (10.1.2010)

Grahnlaw (EN): EU IPR enforcement discussion (12.1.2010)

Grahnlaw Suomi Finland (FI): EU:n teollis- ja tekijänoikeuksien noudattamisen varmistaminen (IPRED & ACTA) (13.1.2010)

Grahnblawg (SV): Olaglig fildelning i fokus (15.2.2010)

Grahnlaw Suomi Finland (FI): Immateriaalioikeuksien valvontaa tehostetaan edelleen EU:ssa (16.2.2010)

Grahnlaw (EN): European Observatory on Counterfeiting and Piracy (16.1.2010)

Grahnlaw Suomi Finland (FI): EU:n valmistelussa: Rnagaistukset immateriaalioikeuksien loukkauksista (18.2.2010)

Grahnblawg (SV): Nätpirater i skottlinjen (10.4.2010)

Grahnlaw (EN): European Commission Work Programme 2012: Internal market and services (31.12.2011)

Grahnlaw (EN): EU intellectual property rights (IPR) agenda (8.2.2012)

Tältä pohjalta voimme edetä EU:n komission ja neuvoston piratismin vastaisen sodan tarkastelussa.


Ralf Grahn
EU-asioiden puhuja (erityisesti digitaalipolitiikka ja -juridiikka)

J.K. 1: ACTA osoittaa että EU on – hyvässä tai pahassa - tärkeä toimija globaalin ja kansallisen tason välissä. Monikielinen Bloggingportal.eu kokoaa yli 900 euroblogin kirjoitukset, myös tietoyhteiskuntaa, Internetiä ja digimediaa koskevissa asioissa.

J.K. 2: Avaazin käynnistämä verkkovetoomuus ACTA:n eli väärentämisen (ja paljon muun) vastaisen kauppasopimuksen hylkäämiseksi kerää edelleen uusia allekirjoittajia. Hetki sitten jo 2.374.032 kansalaista oli allekirjoittanut vetoomuksen Euroopan parlamentille (ja kansallisille parlamenteille). Tunnisteen #ACTA alla voit Twitterissä seurata mielipiteitä ja uutisia sekä levittää sanaa torjuntataistelusta maailman ja Euroopan sekä maiden tasolla.

18. helmikuuta 2012

Väärentäminen ja laiton valmistaminen – suojatut teollis- ja tekijänoikeudet

Kirjoituksessa EU: Teollis- ja tekijänoikeuksien sisämarkkinat oli lyhyt luonnehdinta komission strategiasta 24.5.2011 KOM(2011) 287.

Keskustelu tuoteväärennöksistä ja verkkopiratismista käy sen verran kuumana, että voi olla eduksi tarkastella käytettäviä käsitteitä. Jaksossa 3.5 Väärennettyjen ja laittomasti valmistettujen tuotteiden torjuminen (sivulla 18) komissio viittaa julkilausumaan jossa se pyrki määrittelemään suojattavat teollis- ja tekijänoikeudet:

KOMISSION JULKILAUSUMA 2005/295/EY teollis- ja tekijänoikeuksien noudattamisen varmistamisesta annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2004/48/EY 2 artiklasta; EUVL 13.4.2005 L 94/37.


Julkilausman teksti

Teollis- ja tekijänoikeuksien noudattamisen varmistamisesta 29 päivänä huhtikuuta 2004 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2004/48/EY 2 artiklan 1 kohdassa todetaan, että direktiiviä sovelletaan kaikkiin yhteisön lainsäädännössä ja/tai kyseisen jäsenvaltion lainsäädännössä säädettyjen teollis- ja tekijänoikeuksien loukkauksiin.

Komissio katsoo, että vähintään seuraavat teollis- ja tekijänoikeudet kuuluvat direktiivin soveltamisalaan:

— tekijänoikeus,
— tekijänoikeuden lähioikeudet,
— tietokannan valmistajan sui generis -oikeus,
— puolijohdetuotteiden piirimallien luojan oikeudet,
— tavaramerkkioikeudet,
— mallioikeudet,
— patenttioikeudet, mukaan lukien lisäsuojatodistuksista johtuvat oikeudet,
— maantieteelliset merkinnät,
— hyödyllisyysmallioikeudet,
— kasvinjalostajanoikeudet,
— toiminimet, kun ne on suojattu yksinoikeudella asianomaisessa kansallisessa oikeudessa

”IPRED” 2004/48

Komission julkilausuman alaviitteessä mainitaan tämän Euroopan talousalueen (ETA) kannalta merkityksellisen direktiivin oikaistu versio:

EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI 2004/48/EY, annettu 29 päivänä huhtikuuta 2004, teollis- ja tekijänoikeuksien noudattamisen varmistamisesta; EUVL 2.6.2004 L 195/16

Direktiivin lyhyt esittely tässä.

Englanninkielisestä nimestä on vääntynyt direktiivin yleisesti käytetty lyhenne IPRED (Directive on the enforcement of intellectual property rights).


IPRED remonttiin

Komission strategian mukaan ei riitä pelkkä kansalaisten ”valveuttaminen” tiedotuskampanjoilla ja piratismin eurooppalaisen seurantakeskuksen toimesta, vaan sisämarkkinoiden yhdenmukaistamisvirastolle (OHIM) pitäisi antaa lisää toimivaltuuksia.

Komissio lupasi lisäksi ottaa IPRED:in 2004/48 uudelleen tarkasteltavaksi tänä keväänä sekä pohjusti hanketta perusoikeuksien kunnioittamista koskevilla lauseilla. (Ks. Sivut 18-20).

Ilmassa tulee olemaan suuren urheilujuhlan tuntua.



Ralf Grahn
EU-asioiden, erityisesti digitaalipolitiikan ja -juridiikan puhuja

J.K. 1: ACTA osoittaa että EU on – hyvässä tai pahassa - tärkeä toimija globaalin ja kansallisen tason välissä. Monikielinen Bloggingportal.eu kokoaa yli 900 euroblogin kirjoitukset, myös tietoyhteiskuntaa, Internetiä ja digimediaa koskevissa asioissa.

J.K. 2: Avaazin käynnistämä verkkovetoomuus ACTA:n eli väärentämisen (ja paljon muun) vastaisen kauppasopimuksen hylkäämisestä kerää jatkuvasti uusia allekirjoittajia. Hetki sitten jo 2.365.154 kansalaista oli allekirjoittanut vetoomuksen Euroopan parlamentille (ja kansallisille parlamenteille). Tunnisteen #ACTA alla voit Twitterissä seurata mielipiteitä ja uutisia sekä levittää sanaa torjuntataistelusta.

EU: Teollis- ja tekijänoikeuksien sisämarkkinat

Kirjoituksen EU:n teollis- ja tekijänoikeuksia koskeva suunnitelma pohjalta otamme seuraavaksi tarkasteluun komission strategian:

Teollis- ja tekijänoikeuksien sisämarkkinat: Luovuuden ja innovoinnin kannustaminen talouskasvun, laadukkaiden työpaikkojen ja ensiluokkaisten tuotteiden ja palvelujen tarjoamiseksi Euroopassa; Bryssel 24.5.2011 KOM(2011) 287 lopullinen (28 sivua)

Etenemissuunnitelmasta löytyy 22 kieliversiota.

Näin komissio luonnehtii itse strategiaansa (sivu 3):

Tässä tiedonannossa esitetään komission strateginen visio, jolla pyritään luomaan Eurooppaan todelliset teollis- ja tekijänoikeuksien sisämarkkinat, jotka sieltä tällä hetkellä puuttuvat. Tavoitteena on luoda järjestelmä, joka soveltuu uuteen talouteen, palkitsee luovia ja kekseliäitä tekoja, kannustaa EU-pohjaiseen innovointiin ja mahdollistaa kulttuurin moninaisuuden kukoistamisen tarjoamalla sisällölle uusia tilaisuuksia avoimilla ja kilpailukykyisillä markkinoilla.

Jo vilkaisu sisällysluetteloon riittää kertomaan kuinka moni immateriaalioikeuksiin liittyvä asia on ajankohtainen.

Tiedonanto kuvaa suhteellisen tiiviisti seuraavat etapit ja dokumentointi auttaa löytämään kunkin kysymyksen keskeiset asiakirjat viime kevään tilanteessa.

Suosittelen siis tiedonannon lukemista yleiskuvan saamiseksi tai tiekartan käyttämistä hakuteoksena yksittäisen aiheen osalta.



Ralf Grahn
EU-asioiden, erityisesti digitaalipolitiikan ja -juridiikan puhuja

J.K. 1: ACTA osoittaa että EU on – hyvässä tai pahassa - tärkeä toimija globaalin ja kansallisen tason välissä. Monikielinen Bloggingportal.eu kokoaa yli 900 euroblogin kirjoitukset, myös tietoyhteiskuntaa, Internetiä ja digimediaa koskevissa asioissa.

J.K. 2: Avaazin käynnistämä verkkovetoomuus ACTA:n eli väärentämisen (ja paljon muun) vastaisen kauppasopimuksen hylkäämisestä kerää jatkuvasti uusia allekirjoittajia. Hetki sitten jo 2.363.922 kansalaista oli allekirjoittanut vetoomuksen Euroopan parlamentille (ja kansallisille parlamenteille). Tunnisteen #ACTA alla voi Twitterissä seurata mielipiteitä ja uutisia torjuntataistelusta.

16. helmikuuta 2012

EU:n teollis- ja tekijänoikeuksia koskeva suunnitelma

Internet on muodostumassa yhä kiihkeämmäksi taistelukentäksi erilaisten etujen välillä. Keskeisessä asemassa ovat immateriaalioikeudet, joilla globaalit yritykset linnoittavat asemiaan ja estävät kilpailijoita, netin käyttäjien taistellessa parempien palvelujen ja omien oikeuksiensa puolesta.

Viime vuoden toukokuussa Euroopan komissio julkisti strategian immateriaalioikeuksien suojan vahvistamiseksi entisestään. Tiedote IP/11/630 Komissiolta teollis- ja tekijänoikeuksia koskeva suunnitelma luovan toiminnan ja innovoinnin edistämiseksi tarjoaa selkeästi jäsennellyn johdannon aiheeseen (22 kieliversiota).

Täydentävää tietoa tarjoavat kolme muistiota, jotka on suunnattu lehtimiehille ja muille kiinnostuneille (vain englanniksi).

Muistio MEMO/11/332 Intellectual Property Strategy – Frequently Asked Questions tarjoaa taustatietoa teollis- ja tekijänoikeuksista sekä niiden taloudellisesta merkityksestä. Keskeinen EU-lainsäädäntö (kuten myös keskeiset kansainväliset sopimukset) ja suunnitellut lakiesitykset mainitaan.

Samana päivänä (24.5.2011) annettu ehdotus orpoteosten tietyistä sallituista käyttötarkoituksista on saanut oman taustoittavan muistionsa MEMO/11/333 Orphan works – Frequently asked questions. Kysymys on tärkeä erityisesti kulttuuriperinnön digitoinnin ja tarjonnan kannalta.

Edelleen komissio tarttui samana päivänä tulliliiton ulkorajojen valvonnan tehostamiseen teollis- ja tekijänoikeuksien osalta. Muistiossa MEMO/11/327 Customs enforcement of intellectual property rights – Frequently Asked Questions komissio selostaa miksi tuoteväärennösten ja piratismin vastustaminen vaatii uuden asetuksen.

***

Jatkossa lähdemme seuraamaan esitysten etenemistä.



Ralf Grahn
Toimin puhujana EU-asioista, erityisesti digitaalipolitiikasta ja -juridiikasta

J.K. 1: ACTA osoittaa että EU on – hyvässä tai pahassa - tärkeä toimija globaalin ja kansallisen tason välissä. Monikielinen Bloggingportal.eu tarjoaa yli 900 euroblogin kirjoitukset tuoreeltaan, myös tietoyhteiskuntaa, Internetiä ja digimediaa koskevissa asioissa.

J.K. 2: Avaazin käynnistämä verkkovetoomuus ACTA:n eli väärentämisenvastaisen (ja paljon muun) kauppasopimuksen hylkäämisestä kerää jatkuvasti uusia allekirjoittajia. Hetki sitten jo 2.337.816 kansalaista oli allekirjoittanut vetoomuksen Euroopan parlamentille (ja kansallisille parlamenteille). Tunnisteen #ACTA alla voi seurata mielipiteitä ja uutisia torjuntataistelusta.

13. helmikuuta 2012

ACTA-sopimus: Komissio jatkaa telaketjulinjalla

Kansalaiset jatkavat Twitterissä keskustelua tunnisteella #ACTA ja Avaazin vetoomus väärentämisenvastaisen kauppasopimuksen (ja paljon muun) hylkäämiseksi kerää jatkuvasti uusia allekirjoituksia. Hetki sitten 2.247.869 ihmistä oli allekirjoittanut aloitteen Euroopan parlamentille (ja kansallisille parlamenteille).

Televisioyhtiö ARD:n ajankohtaisohjelmassa Bericht aus Berlin Euroopan parlamentin sosialidemokraattinen puhemies Martin Schulz arvosteli eilen ACTA-sopimusta puuttuvasta tasapinosta oikeudenhaltijoiden ja Internetin käyttäjien oikeuksien välillä. Schulzin mielestä tältä pohjalta ei voi edetä. (Ohjelman ACTA-osuus 12:30 alkaen.)

Euroopan parlamentissa Sosialidemokraattinen ryhmä (S&D) liittyi mielenosoitusten edellä Vihreiden ja Piraattipuolueen rintamaan vastustamaan ACTA-sopimusta.

Tuija Aalto @tuija twiittaili Reutersin jutun Euroopan mielenosoituksista. Uuden Suomen mukaan vihreiden meppi Satu Hassi puhuu blogissaan ACTA:n kaatumisesta, mutta suuntaa katseensa oikeistoryhmiin ja liberaaleihin.


Komissio telaketjulinjalla

Sitä vastoin Euroopan komissio ja sen äänitorvet eivät vieläkään ole vaihtaneet levyä, vaan jatkoivat viimeksi eilen ulkomaankauppakomissaari Karel De Guchtin viitoittamalla telaketjulinjalla.

Uutispalvelu Heise Online ei kerro vain Saksan ACTA-mielenosoituksista 60 kaupungissa, vaan myös siitä kuinka Euroopan komissio jatkaa sopimuksen runnomista läpi ikään kuin kansalaisten vastustus johtuisi väärästä tiedosta: Europäische Kommission zeigt sich von ACTA-Protesten unbeeindruckt.

Kiusallista että keskustelu on luisunut vapaakaupasta perusoikeuksiin, pahoittelevat asiantuntijat. - Niinpä.

Julkinen tieto ACTA:n synnystä ja tulkinnoista on tosiaan jossain määrin puutteellista, mutta se johtuu neuvotteluasiakirjojen ja asiantuntijalausuntojen salaamisesta EU:n toimielinten toimesta. Näitä puutteita komissio ei voi poistaa toistamalla propagandaansa kovemmalla äänellä.



Ralf Grahn

J.K. ACTA osoittaa että EU on – hyvässä tai pahassa - tärkeä toimija globaalin ja kansallisen tason välissä. Monikielinen Bloggingportal.eu tarjoaa yli 900 euroblogin kirjoitukset tuoreeltaan, myös tietoyhteiskuntaa, Internetiä ja digimediaa koskevissa asioissa.

Toimin puhujana EU:n digitaalipolitiikasta ja -juridiikasta.

10. helmikuuta 2012

Financial Times ja Economist: ACTA voi kaatua

Verkkomaailman vastalauseista ja torien mielenosoituksista väärentämisenvastainen kauppasopimus ACTA on siirtynyt myös arvovaltaisten talousjulkaisujen palstoille. Protestit voivat johtaa sopimuksen hylkäämiseen sanoo The Economist, tai suistua raiteilta kuten asian ilmaisee Financial Times.

The Economist: Internet freedom and copyright law: ACTA up – Protests across Europe may kill anti-piracy treaty

Financial Times, Stanley Pignal ja Jan Cienski: Latest pact on internet piracy set to be derailed

Yli 200 mielenosoituksen järjestäjät ja osanottajat saavat lisää pontta viime päivien uutisista. Suomessakin järjestetään mielenosoitus lauantaina kello 12 alkaen Helsingin Asema-aukiolla. Facebookin Stop ACTA Helsinki -sivu tarjoaa tietoa.



Ralf Grahn

J.K. ACTA osoittaa että EU on – hyvässä tai pahassa - tärkeä toimija globaalin ja kansallisen tason välissä. Monikielinen Bloggingportal.eu tarjoaa yli 900 euroblogin kirjoitukset tuoreeltaan, myös tietoyhteiskuntaa, Internetiä ja digimediaa koskevissa asioissa. Joko sinun blogisi on listattu? Seuraatko jo eurooppalaista keskustelua yhteisistä haasteista?

2 miljoonan nettikansalaisen ja 200 mielenosoituksen vaatimus: ACTA kumoon!

Avaazin verkkovetoomus ACTA:n, eli väärentämisenvastaisen (ja paljon muun) kauppasopimuksen, hylkäämiseksi on nyt rikkonut kahden miljoonan allekirjoittajan rajan. Hetki sitten allekirjoituksia oli 2.044.232 eikä kasvulle näy loppua.

Tämän suurempaa kansalaisyhteiskunnasta nousevaa vastalauseaaltoa EU:n komission ja neuvoston sekä jäsenmaiden hallitusten yhteinen politiikka ei ole koskaan kokenut missään asiassa.

Myös fyysisessä maailmassa protestiliike hakee vertaistaan. Keski-Euroopan mielenosoitukset panivat ratifioinnin valmistelut jäihin Puolassa, Tšekin tasavallassa, Slovakiassa ja Latviassa.

Huomenna, lauantaina 11. helmikuuta 2012, on vuorossa suurin ACTA-sopimuksen vastainen toimintapäivä. Yli 200 mielenosoituksen voimin kansalaiset vaativat Euroopan parlamenttia ja kansallisia parlamentteja hylkäämään sopimuksen ja turvaamaan vapaan Internetin.

Suomessakin järjestetään mielenosoitus, lauantaina kello 12 alkaen Helsingin Asema-aukiolla. Facebookin Stop ACTA Helsinki -sivusto lupailee satoja varmasti tai mahdollisesti osallistuvia, mikä ei ole vähän lähes mykän median maassa.

EU:n kauppapolitiikasta vastaava komissaari Karel De Gucht jatkaa järkähtämättä ACTA:n runnomista Euroopan parlamentissa. Hän ei lotkauta korvaansa vastalausemyrskylle, kertoo ranskalainen verkkolehti Numerama.


PES liikkui

Twitterin arvo uutisvälineenä näkyi taas kun @jonworth sai minut huomaamaan ACTA:n puolustusrintaman lisämurenemisen. Eilen Euroopan sosialidemokraattinen puolue (Party of European Socialists PES) asettui vastustamaan ACTA:n hyväksymistä Euroopan parlamentin toimesta. PES:in tiedote ja julkilausuma tukevat selkeästi ACTA:n arvostelijoiden kantoja.

On vaikea kuvitella että vastalauseaalto olisi jäänyt demareiden parlamenttiryhmältä huomaamatta. Vielä tiistaina S&D-ryhmä valitsi ACTA:n esittelijäksi David Martinin, jonka ensi elkeet näyttivät puoltavan sopimuksen hyväksymistä. Keskiviikkona ilmestyi kuitenkin ryhmän uutissivulle video, jossa puheenjohtaja Hannes Swoboda esittää vakavia huolia sopimuksen hyödystä ja sisällöstä.

Tähän mennessä Vihreä ryhmä (johon Piraattipuolueen edustajat kuuluvat) on vastannut aktiivisimmasta torjuntatyöstä. S&D:n, eli Europarlamentin toiseksi suurimman ryhmän käännös voi ratkaista ACTA:n kohtalon.



Ralf Grahn

J.K. ACTA osoittaa että EU on – hyvässä tai pahassa - tärkeä toimija globaalin ja kansallisen tason välissä. Monikielinen Bloggingportal.eu tarjoaa yli 900 euroblogin kirjoitukset tuoreeltaan, myös tietoyhteiskuntaa, Internetiä ja digimediaa koskevissa asioissa. Joko sinun blogisi on listattu? Seuraatko jo eurooppalaista keskustelua yhteisistä haasteista?

7. helmikuuta 2012

ACTA käynnisti kaikkien aikojen suurimman EU-protestin

Paradoksi: EU:n politiikan vastustaminen yhdistää eurooppalaisia.

Kaikkien aikojen laajin kansalaisyhteiskunnasta nouseva vastalauseliike EU:n komission, neuvoston ja jäsenmaiden hallitusten yhteistä politiikkaa vastaan on käynnissä.

Lähes jokaisessa Euroopan unionin jäsenmaassa järjestetään lukuisia mielenosoituksia väärentämisenvastaista kauppasopimusta (ACTA) vastaan. Suomi on nyt ilmestynyt mielenosoitusten kartalle yhdellä tilaisuudella, joka järjestetään lauantaina 11. helmikuuta 2012, joka on Euroopan suurin ACTA-toimintapäivä. BBC:n mukaan tällä viikolla järjestetään Euroopassa noin sata mielenosoitusta.

Twitterissä jatkuu ryöpytys, mutta myös tietojen vaihto ja hyödyllisten lähteiden jako tunnisteen #ACTA alla (lähes tosiaikaisesti, kunhan malttaa odottaa tuoreimpien lyhytsanomien ilmestymistä).

Avaazin verkkovetoomus Euroopan parlamentille (ja EU-maiden parlamenteille) ACTA:n hylkäämiseksi on kerännyt tähän mennessä 1,783 miljoonaa allekirjoitusta, ja virta jatkuu.

Keski-Euroopan mielenosoitukset ovat jo johtaneet tuloksiin. Bulgarian hallitus aikoo tosin viedä ratifioinnin loppuun, mutta lupaa ettei maan lainsäädäntöä muuteta. Puolan sekä viimeksi Tšekin tasavallan ja Slovakian hallitukset ovat luvanneet keskeyttää ratifioinnin valmistelut laajempia kuulemisia varten.


Media

EU:n instituutiot eivät juuri ole korvaansa lotkauttaneet ja vanhojen jäsenmaiden valtaviestimet eivät tähän mennessä ole kovinkaan aktiivisesti raportoineet protestiaallosta.

Yhdysvalloissa nettikansalaiset saavuttivat vastikään torjuntavoiton kahta viihdealan voimakkaasti ajamaa lakiesitystä vastaan. Edustajainhuoneen SOPA ja senaatin PIPA ovat ehkä herkistäneet USA:n median tekijänoikeutta ja muita immateriaalioikeuksia koskevaan taisteluun, myös Euroopassa. Kirjoitukset taustoittavat keskustelua tietoyhteiskunnan ja ja Internetin hallinnasta.

Näin ollen David Jolly raportoi Pariisista valtalehti New York Timesissa: A New Question of Internet Freedom. Koska juttu on kirjoitettu yhdysvaltalaiselle yleisölle, se toimii hyvänä johdatuksena aiheeseen muillekin joille kysymykset ovat uusia.

Alexander Furnas kirjoittaa The Atlantic -lehdessä: Why an International Trade Agreement Could Be as Bad as SOPA. Juttu käy tarkkaan ja asiantuntemuksella läpi ACTA:n todellisia ja mahdollisia vaikutuksia kansalliseen lainsäädäntöön ja toimeenpanoon.



Ralf Grahn

J.K. ACTA osoittaa että EU on tärkeä toimija globaalin ja kansallisen tason välissä. Monikielinen Bloggingportal.eu tarjoaa yli 900 euroblogin kirjoitukset tuoreeltaan, myös tietoyhteiskuntaa, Internetiä ja digimediaa koskevissa asioissa. Joko sinun blogisi on listattu? Seuraatko jo eurooppalaista keskustelua yhteisistä haasteista?

4. helmikuuta 2012

ACTA paketissa – Vastalauseet jatkuvat

Kirjoituksessa Information society, ACTA and copyright legislation oli koonnos blogimerkinnöistä jotka koskevat väärentämisenvastaista kauppasopimusta (ACTA), tekijänoikeutta ja tietoyhteiskunnan sääntelyä.

Tässä paketissa ovat tuoreimmat kirjoitukset suomeksi (FI), ruotsiksi (SV) ja englanniksi (EN):

Grahnlaw (EN): ACTA text in 22 languages – Soon a million protesting online

Eurooppaoikeus (FI): ACTA ja nettikansalaisten kapina

Eurooppaoikeus (FI): ACTA-protesti jatkuu – Euroopan parlamentti ruotii

Grahnlaw (EN): De Gucht merits ACTA rejection

Grahnblawg (SV): Hammurabis lagar och ACTA

Grahnlaw (EN): Growing ACTA protest online and on the ground

Grahnlaw (EN): Piercing ACTA armour


Vastalauseet jatkuvat

Twitter jatkaa tuoreimpana uutisväylänä tunnisteen #ACTA alla (kunhan jaksaa hetken odottaa uusimpia päivityksiä).

Avaazin vetoomuksen ACTA:n hylkäämiseksi oli hetki sitten allekirjoittanut jo 1,565 miljoonaa verkkokansalaista.

Stoppacta-protest.info on julkaissut kartan Euroopassa järjestettävistä mielenosoituksista, joista suurin osa tapahtuu 11. helmikuuta 2012. Kuitenkin osa järjestetään muina aikoina, kuten Ruotsissa, jossa Tukholma ja Malmö ovat näyttämöinä tänään, 4. helmikuuta.



Ralf Grahn

J.K. Monikielinen Bloggingportal.eu tarjoaa yli 900 euroblogin kirjoitukset tuoreeltaan, myös tietoyhteiskuntaa, Internetiä ja digimediaa koskevissa asioissa. Joko sinun blogisi on listattu?

1. helmikuuta 2012

ACTA-protesti jatkuu - Euroopan parlamentti ruotii

Euroopan parlamentin kansainvälisen kaupan valiokunta (INTA) järjestää torstaina 1. maaliskuuta 2012 kello 15 paikallista aikaa Brysselissä työseminaarin väärentämisenvastaisesta kauppasopimuksesta (ACTA). Aiheet ja esiintyjät ilmenevät ohjelmasta:

Workshop: Anti-Counterfeiting Trade Agreement (ACTA)


EP:n ACTA-selvitys

Tilaisuudessa keskustellaan valiokunnan tilaaman ACTA-selvityksen pohjalta. Tutkimus julkaistiin viime kesänä:

European Parliament, Directorate-General for external policies, Policy Department: The Anti-Counterfeiting Trade Agreement (ACTA): An assessment (June 2011)

FFII (Foundation for a Free Information Infrastructure) ACTA blog arvosteli Europarlamentin selvitystä tietyistä heikkouksista kirjoituksessa European Parliament ACTA study.


Perusoikeudet ja lääkkeet kehitysmaihin

Euroopan parlamentin vihreät, joiden ryhmään (Ruotsin) Piraattipuolueen Christian Engström ja Amelia Andersdotter kuuluvat, ovat hyvin aktiivisia Internetin sääntelyä, mediaa ja perusoikeuksia koskevissa asioissa. Tarjolla on myös erityinen Act on ACTA -verkkosivusto.

Vihreiden teettämissä selvityksissä on tarkasteltu ACTA:n ongelmakohtia. Kuinka sopimus vaikuttaa EU-kansalaisten perusoikeuksiin? Vaikeuttaako ACTA kehitysmaiden mahdollisuuksia saada lääkkeitä edullisesti?

Seminaarissa ruoditaan näitä aiheita. Halukkaat voivat tutustua etukäteen:

Douwe Korff & Ian Brown: OPINION on the compatibility of the Anti-Counterfeiting Trade Agreement (ACTA) with the European Convention on Human Rights & the EU Charter of Fundamental Rights

Sean Flynn & Bijan Madhani: ACTA and Access to Medicines


Protesti jatkuu

Nettikansalaisten ACTA-kapina jatkuu. Hetki sitten Avaazin käynnistämän vetoomuksen Euroopan parlamentille sopimuksen hylkäämisestä oli allekirjoittanut 1.353.841 ihmistä.



Ralf Grahn

J.K. Monikielinen Bloggingportal.eu tarjoaa yli 900 euroblogin kirjoitukset tuoreeltaan, myös tietoyhteiskuntaa, Internetiä ja digimediaa koskevissa asioissa.