24. toukokuuta 2011

Euroopan talous kasvaa hiljalleen

Lähiaikoina Euroopan komissio esittää neuvoston harkittavaksi suosituksia kunkin jäsenmaan vakaus- tai lähentymisohjelmasta sekä talousuudistuksiin tähtäävästä kansallisesta uudistusohjelmasta, joka perustuu Eurooppa 2020 -kasvustrategiaan.

Tämä edellyttää luonnollisesti näkemystä siitä, kuinka Euroopan unionin (ja euroalueen) sekä yksittäisten jäsenmaiden talous on kehittymässä.

Komissaari Olli Rehnin johtaman talouden ja rahoituksen pääosaston (Ecfin) tuorein ennuste uskoo talouden kasvavan tänä ja ensi vuonna, joskin vaimeasti. Samalla maiden väliset erot ovat hyvin suuria.

Pääkohdat ilmenevät komission tiedotteesta, joka on tarjolla 22 kielellä:

Kevään talousennusteen 2011–2012 mukaan elpyminen Euroopassa jatkuu uusista riskeistä huolimatta (13. toukokuuta 2011 IP/11/565)

Tarkempia tietoja löytyy kevään 2011 talousennusteesta (englanniksi):

European Economic Forecast Spring 2011 (European economy 1/2011; 234 sivua)



Ralf Grahn

14. toukokuuta 2011

Yleiskertomus Euroopan unionin toiminnasta vuonna 2010

Vaikka EU Bookshop johtaa ajatukset maksulliseen kirjakauppaan, sieltä löytyy häkellyttävän paljon ilmaisjulkaisuja Euroopan unionin virallisilla kielillä, joita on 23.

Eri politiikka-alojen hyvä yleiskatsaus on komission vuosikertomus, 'Yleiskertomus Euroopan unionin toiminnasta vuonna 2010', joka tarjoaa opiskelijoille, lehtimiehille, virkamiehille ja kiinnostuneille EU-kansalaisille varsin tuoretta tietoa ja viittauksia tärkeisiin lähteisiin.

Viime vuosina komissio on lyhentänyt ja keventänyt vuosikertomustaan. Yleiskertomus sisältää vähemmän tekstiä sekä enemmän valokuvia ja kaavioita kuin menneinä aikoina.

Esitemäisempänäkin noin 140 sivun opus on hyödyllinen johdatus lähes jokaiseen EU-aiheeseen. Pdf-muotoisena yleiskertomus on ilmainen.

Julkaisu kuuluu komission virkavelvollisuuksiin, sillä EUT-sopimuksen 249 artiklan 2 kohdassa säädetään:

2. Komissio julkaisee vuosittain viimeistään kuukautta ennen Euroopan parlamentin istunnon alkua yleiskertomuksen unionin toiminnasta.

Kielivaihtoehtoja on 22, suomi mukaan lukien.



Ralf Grahn



J.K. Euroblogien maailma elää. Jotkin vanhat nuukahtavat, mutta uutta kasvua pukkaa. Bloggingportal.eu kasvaa edelleen ja kokoaa nyt jo 793 EU-aiheisen blogin kirjoitukset.

5. toukokuuta 2011

EU: Sisämarkkinoiden toimenpidepaketti suomeksi

Englanniksi nimi kuulostaa juhlallisemmalta: Single Market Act (SMA). Pääasia on kuitenkin että sisämarkkinoiden toimenpidepaketti on englannin, ranskan ja saksan lisäksi saatavissa nyt 17 muulla EU-kielellä. Näiden joukosta löytyy suomenkielinen versio:

Sisämarkkinoiden toimenpidepaketti: 12 viputekijää kasvun vauhdittamiseksi ja luottamuksen lisäämiseksi ”Yhdessä uuteen kasvuun”; Bryssel 13.4.2011 KOM(2011) 206 lopullinen


Verkkosivut

Euroopan komissio tarjoaa teemasivuston Single Market Act, jonka aloitussivulta on tarjolla 22 kielivaihtoehtoa. Suomenkielistä sivua ei ole vielä päivitetty, eikä esittämiäni parannuksia ole tehty tähän mennessä.



Ralf Grahn



J.K. Maanantaina 9. toukokuuta 2011 vietetään EU:n ”syntymäpäivää”, Eurooppa-päivää. Toivottavasti liputus, mahdollisuuksien mukaan komea kaksoisliputus, lisääntyy Suomessakin vuosien saatossa.